Erik Tomáš: V budúcom roku bude minimálna mzda 816 eur. Určil ju automat + VIDEO

NETKY.SK • 20 August 2024, 11:27 • 2 min
Erik Tomáš: V budúcom roku bude minimálna mzda 816 eur. Určil ju automat + VIDEO

BRATISLAVA - V budúcom roku by dosiahla podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erika Tomáša výška minimálnej mzdy 858 eur.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa nedohodli na výške minimálnej mzdy na budúci rok. Jej výška tak bude od 1. januára 2025 stanovená zákonom, a to na 816 eur mesačne. Po zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR o tom informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

"Minimálna mzda v budúcom roku bude 816 eur, a to preto, lebo sociálni partneri sa na jej výške nedohodli a teda túto sumu, túto výšku určil automat, ktorý je v súčasnosti na úrovni 57 % z priemernej mzdy," uviedol Tomáš.

Minister práce priblížil, že ak by platila pripravovaná novela zákona, tak minimálna mzda sa v roku 2025 stanoví ako 60 % z priemernej mzdy. V budúcom roku by dosiahla podľa neho výška minimálnej mzdy 858 eur.



V súčasnosti je zákon v legislatívnom procese, pričom Tomáš by chcel presadiť jeho schválenie v Národnej rade SR spolu s ďalším balíkom zákonov do polovice novembra. Ak zákon schváli parlament, v roku 2026 bude minimálna mzda 920 eur a v roku 2027 970 eur.

Zo zákona o minimálnej mzde vyplýva, že v prípade nedohody sociálnych partnerov tvorí suma mesačnej minimálnej mzdy na nasledujúci rok 57 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve na Slovensku za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza roku 2025, na ktorý sa určuje suma mesačnej minimálnej mzdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies