Zasadal krízový štáb: Kde všade hrozia záplavy? + VIDEO

NETKY.SK • 12 September 2024, 12:27 • 2 min
Zasadal krízový štáb: Kde všade hrozia záplavy? + VIDEO

BRATISLAVA - Pri výbere lokalít zohľadnia aj informácie zo Slovenského hydrometeorologického ústavu a Slovenského vodohospodárskeho podniku.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou vo štvrtok vyhlásia druhý stupeň povodňovej aktivity. "Najviac ohrozené sú oblasti povodia rieky Morava na Záhorí a jej sútok s Dunajom," uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboruv Malackách. V piatok by mohol zasadať aj ústredný povodňový štáb.

Taraba dodal, že hoci je situácia na rieke Morava v súčasnosti relatívne pokojná, očakáva sa, že sa to onedlho zmení. "Očakávame, že najväčší problém nastane v sobotu večer," podotkol. Vodné dielo Gabčíkovo má napomôcť tomu, aby mal Dunaj čo najmenej vody vo svojom prietoku, čím sa minimalizuje jeho vplyv na Moravu.

Minister tiež poukázal na to, že okrem intenzívnych zrážok bude situáciu komplikovať silný vietor. Hovoril o možnosti preventívnej evakuácie, najmä starších ľudí. "Pri stavaní hrádzí by mala byť pripravená pomôcť armáda," dodal. V súvislosti s poveternostnou situáciou je Taraba v kontakte aj s predstaviteľmi Českej republiky.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok avizuje pripravenosť Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a polície. "Musíme prijať preventívne opatrenia, aby sme čo najviac eliminovali riziká a po skončení zrážok sme pripravení s odčerpávaním vody," priblížil minister.

Sekcia krízového riadenia rezortu vnútra je v kontakte so starostami dotknutých obcí, ktorí budú informovaní o priebežných opatreniach a možnostiach využitia techniky. V pohotovosti sú aj dobrovoľní hasiči.

Prezident HaZZ Adrián Mifkovič doplnil, že budú vytypované lokality, kde preventívne osadia mobilné hrádze. "Mobilné hrádze máme v dĺžke šesť a päť kilometrov," spresnil. Pri výbere lokalít zohľadnia aj informácie zo Slovenského hydrometeorologického ústavu a Slovenského vodohospodárskeho podniku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies