Medzinárodný deň psíkov: 12 fascinujúcich zaujímavostí o najlepších priateľoch človeka

NETKY.SK • 26 August 2024, 12:01 • 2 min
Medzinárodný deň psíkov: 12 fascinujúcich zaujímavostí o najlepších priateľoch človeka

Medzinárodný deň psov je príležitosťou, aby sme si pripomenuli a oslávili význam, ktorý psy majú v našich životoch. Je to deň na oslávenie ich neoceniteľných služieb, vernosti a lásky, ktorú nám poskytujú každý deň. Počas tohto dňa máme šancu zamerať sa na ich potreby, podporiť ich adopciu a zabezpečiť, aby každý pes mal šancu žiť šťastný a zdravý život.

slovakia

left justify in out

Psy, často označovaní ako najlepší priatelia človeka, zohrávajú v našich životoch nezastupiteľnú úlohu. Ich lojálnosť, inteligencia a citlivá povaha robia z týchto štvornohých spoločníkov nielen verných priateľov, ale aj neoceniteľných pomocníkov v rôznych oblastiach. 

Ich história je takmer tak stará ako ľudstvo samo, pričom psy boli domestikované pred tisíckami rokov, aby nám pomáhali pri love, pasení a ochrane.

Dnes sú psy nielen členmi rodiny, ale aj významnými hráčmi v komunitách, kde vykonávajú rôzne úlohy, vrátane služieb pre osoby so zdravotným postihnutím, policajných a vojenských operácií, či ako terapeutické a pomocné zvieratá.

Ich schopnosť rozpoznať naše emócie a reagovať na ne im umožňuje poskytovať emocionálnu podporu, ktorú ťažko nájdeme inde.

1. Dôkazy z fosílií naznačujú, žeokolo roku 4 500 pred Kristom, sa vyvinulo päť druhov psov. Boli to dogy, psy vlčieho typu, psy podobné chrtom, stavače a pastierske psy.

2. Psie uši dokážu zachytiť zvuky omnoho vyšších frekvencií než ľudské uši – počujú dokonca trikrát viac za hranicou toho, čo počuje človek. A čím menšia hlava psa, tým vyššie frekvencie dokáže zachytiť, čiže malé psy toho počujú viac než veľké psy.

3. Váš chlpáč má pod svojou kontrolou až 18 ušných svalov, ktoré mu pomáhajú nastražiť a natočiť uši presne tým smerom, kde potrebuje načúvať, a to každé ucho individuálne. Týka sa to aj psov s ovísajúcimi ušami.

Navyše poloha uší vášho psíka vám môže prezradiť, ako sa cíti. Uši v prirodzenej polohe (podľa plemena) značia pokojného psa, zdvihnuté uši prezrádzajú pozornosť, uši natočené dopredu môžu byť znakom agresivity a uši prilepené k hlave značia strach a úzkosť.

4. Psie fúzy sú podobné chlpom, ale sú hrubšie a ich korienky siahajú trikrát hlbšie. Sú umiestnené nad očami, na brade a nad hornou perou. Vďaka tomu, že sú ich korienky opradené nervami a cievkami, sú také citlivé ako ľudské končeky prstov. Dá sa teda povedať, že psí hmat je ukrytý v jeho fúzoch. 

Fúzy psovi prinášajú informácie o predmetoch, ktorých sa dotýkajú, ale aj o zmenách v prúdoch vzduchu a jeho jemných vibráciách.

5. Celkovo psy vidia všetky farby tlmenejšie než ľudia. Tiež nevidia do diaľky tak dobre ako ľudia Zatiaľ čo človek dokáže zaostriť zrak do vzdialenosti 22 metrov, pes to dokáže iba do 6 metrov.

Hoci psy majú menej čapíkov, zato majú viac tyčiniek než ľudia, vďaka čomu omnoho lepšie vidia v tme a tiež dokážu presnejšie zachytiť aj ten najmenší pohyb. Vďaka očiam, posadeným širšie od seba, majú väčšie periférne pole ako človek.

6. Búrky môžu byť pre ľudí nepríjemné a otravné, ale vášmu psíkovi môžu spôsobiť bolesť. Psy sú veľmi citlivé na zmeny počasia a vedia dopredu vycítiť, kedy prichádza búrka. Keď už búrka vonku zúri, môže byť sprevádzaná zvukovými frekvenciami, ktoré sú pre uši psíka bolestivé.

Navyše sa v psej srsti môže akumulovať statická elektrina, čo tiež nie je príjemné. Takže ak psík zavýja alebo sa krčí počas búrky, treba ho brať vážne. Pravdepodobne cíti mnoho vecí, ktoré vy necítite.

7. Zatiaľ čo ľudia majú tri druhy čapíkov, ktoré rozoznávajú kombinácie červenej, modrej a zelenej farby, psy majú dva druhy čapíkov, ktoré reagujú na modrú a žltú farbu. V podstate vidia rovnako ako ľudia s červeno-zelenou farbosleposťou. Všetko je sfarbené v odtieňoch žltej a modrej.

Červené, oranžové a zelené veci budú vášmu psíkovi pripadať dožlta. Fialová sa mu bude zase zdať domodra. Modrú zato psy vidia veľmi dobre.

8. Psy v sebe majú zabudovaný cirkadiánny rytmus, rovnako ako ľudia. Vďaka tomu, že psy žijú v ľudskom svete, prispôsobujú sa prostrediu a vzorcom. Napríklad vedia, že keď vonku vyjde slnko, pôjdu na prechádzku a potom dostanú raňajky.

Alebo vedia, kedy čakať pred dverami a že keď prídete domov z práce, onedlho na to dostanú večeru. Aj očakávania a skúsenosti takto vytvárajú ich obraz o čase dňa. Ich telo sa tomu prispôsobí a ich bruško vždy začne byť hladné o tom istom čase.

9. Psy sa pri uľavovaní vo voľnej prírode postavia do polohy zarovno so severno-južnou osou. Z inej štúdie zase vyplýva, že psy tiež dokážu nájsť cestu späť v neznámom teréne vďaka tomuto vnútornému kompasu. Je veľmi pravdepodobné, že majú dar magnetorecepcie rovnako ako napríklad líšky, vlky, veľryby, delfíny, vtáky či korytnačky.

10. Okrem horného a spodného viečka ako u ľudí majú psy ešte tretie viečko. Táto membrána môže byť priesvitná alebo zahmlenej bielej farby. Jej funkciou je udržiavať rohovku čistú, chrániť oko pred zranením a infekciou a udržiavať ho vlhké.

Toto tretie viečko zväčša pravdepodobne nevidíte, ale môžete si ho všimnúť napríklad keď váš pes zaspáva.

11. Aj napriek tomu, že psy nemajú veľmi vyvinutý zmysel chuti, dokážu precítiť jedlo aj cez jeho vôňu. Preto uprednostňujú jedlo so silnejšou arómou, napríklad vlhké jedlo z konzervy pred granulami. Čo sa týka čuchu, je u psov snáď najneuveriteľnejším zmyslom.

12. Staroveké plemená ako saluki žili v honosných palácoch egyptskej kráľovskej rodiny. Rozmaznané psy mali svojich vlastných sluhov, boli vyzdobené v obojkoch s drahokamami a jedli len to najlepšie mäso. Mŕtvi vládcovia boli často pochovávaní so svojimi psími kamarátmi, pretože verili, že psy ich ochránia pred poškodením v posmrtnom živote.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: schoolpressclub.com, hafkonaut.sk, krmiva.sk, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies