Microsoft sa vzdal miesta v správnej rade OpenAI, pre ktoré si naň posvietili regulátori

NETKY.SK • 10 Júl 2024, 15:43 • 2 min
Microsoft sa vzdal miesta v správnej rade OpenAI, pre ktoré si naň posvietili regulátori

Microsoft prevzal pozíciu pozorovateľa bez hlasovacieho práva v správnej rade OpenAI vlani v novembri, keď sa do funkcie generálneho riaditeľa vrátil Sam Altman

slovakia

left justify in out

Americká softvérová spoločnosť Microsoft sa vzdala miesta pozorovateľa v správnej rade firmy OpenAI. Podľa Microsoftu nie je potrebné, aby toto miesto zastával, pretože vedenie OpenAI sa v posledných mesiacoch zlepšilo. Získanie miesta v správnej rade vyvolalo kontrolu regulačných orgánov na oboch stranách Atlantiku.

Získanie miesta znamenalo, že sa Microsoft mohol zúčastniť na zasadnutí správnej rady a mať prístup k dôverným informáciám. Nemal ale žiadne hlasovacie právo a nemohol ani rozhodovať o voľbe alebo výbere riaditeľov.

Miesto pozorovateľa a investície Microsoftu do OpenAI v objeme viac ako desať miliárd dolárov vyvolali znepokojenie protimonopolných úradov v Európe, Veľkej Británii a v Spojených štátoch. A to pre obavy, akú veľkú kontrolu Microsoft nad OpenAI má. OpenAI sa zameriava na vývoj umelej inteligencie a prevádzkuje chatovacieho robota ChatGPT.

Microsoft dodal, že OpenAI za posledných osem mesiacov urobila významný pokrok. Je teda presvedčený, že firma smeruje správnym smerom. Vzhľadom na to sa domnieva, že jeho obmedzená úloha pozorovateľa už nie je potrebná.

Európska komisia v júni uviedla, že partnerstvo oboch firiem nebude podliehať pravidlám EÚ pre fúzie, pretože Microsoft nemá nad OpenAI kontrolu. Namiesto toho si Európska komisia vyžiada stanoviská tretích strán k doložkám o exkluzivite v dohode. Naproti tomu protimonopolné orgány v USA a vo Veľkej Británii majú naďalej obavy a tiež otázky k vplyvu Microsoftu na OpenAI a jeho nezávislosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, Foto: Forbes / AFP / Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies