Nové podrobnosti o útoku na Trumpa: Guľka alebo šrapnel? Atentátnik použil aj dron + VIDEO

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 19:10 • 2 min
Nové podrobnosti o útoku na Trumpa: Guľka alebo šrapnel? Atentátnik použil aj dron + VIDEO

WASHINGTON - Riaditeľ FBI Christopher Wray odtajnil podrobnosti vyšetrovania neúspešnej vraždy bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Ukázalo sa, že útočník Thomas Crooks použil dron a zrejme zbraň so sklopnou pažbou. NBC News na to poukázala. Trumpa možno nezasiahla guľka, ale šrapnel.

slovakia

left justify in out

Súdny výbor Snemovne reprezentantov skúma podrobnosti útoku na Donalda Trumpa, ktorý sa odohral večer 13. júla. Útočník Thomas Crooks v tom čase zasiahol Trumpovo ucho a exprezident prežil len vďaka mimoriadnej dávke šťastia.

Vyšetrovanie útoku je teraz v USA horúčkovité. Šéfka tajnej služby Kimberly Cheatleová už odstúpila a priznala, že došlo k bezpečnostnému zlyhaniu. Riaditeľ FBI Christopher Wray už prišiel na náramok Kongresu a odtajnil ďalšie informácie o vyšetrovaní.

Záujem o atentát na Kennedyho

Podľa NBC News vyšetrovatelia zistili, že 20-ročný bombový atentátnik týždeň pred útokom skontroloval miesto, kde Trump usporiadal politické zhromaždenie. Thomas Crooks podrobne študoval atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho, ktorý sa odohral v roku 1963. Zisťoval napríklad, ako ďaleko bol strelec Lee Harvey Oswald od prezidenta.

Po počiatočnej obhliadke miesta Trumpovho zhromaždenia sa strelec vrátil až v deň atentátu. Prišiel ráno a znova prešiel cez miesto. Zrejme si kúpil rebrík, ale vyšetrovatelia ho nikde nenašli. Dodnes sa nevie, ako sa strelec dostal na strechu domu, z ktorého strieľal na Trumpa. V deň útoku si Crooks kúpil 50 nábojov a mal výbušniny. Jeho zbraň mala zrejme skladaciu pažbu, čo by vysvetľovalo, prečo si ľudia všimli jeho pušku len vtedy, keď bol na streche.

Ďalším prekvapivým zistením je, že útočník mal k dispozícii dron, ktorý lietel niekoľko hodín pred útokom neďaleko miesta, kde Trump neskôr vystúpil.

Okolo 18:00 ľudia začali upozorňovať príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní, že na streche neďalekej budovy je podozrivý muž. Útočník spustil paľbu hneď, ako začal mať podozrenie, že ho bezpečnostné sily môžu vidieť. Bolo vypálených najmenej osem výstrelov.

Guľka alebo šrapnel?

Jeden z policajtov sa chcel dostať za strelca a kolega mu pomohol vyliezť na strechu. Keď sa policajt objavil, Crooks ho uvidel a namieril na neho zbraň, čo spôsobilo, že policajt spadol. Až potom strelec začal strieľať na Trumpa. Jeho motív stále nie je dostatočne preskúmaný.

Trump pocítil bolesť v pravom uchu a prikrčil sa k zemi. Potom bol obklopený ochrankou. Zasiahla však bývalého prezidenta guľka? O tom vedú sa spory. „Špekuluje sa, či jeho ucho zasiahla guľka alebo šrapnel,“ prekvapil šéf FBI. Web ABC News na to upozornil na sociálnych sieťach.

Podľa vyšetrovania polícia a ostreľovači považovali útočníka za hrozbu len niekoľko sekúnd predtým, ako začal strieľať. Okrem Trumpa atentátnik zranil ďalších dvoch ľudí a jeden účastník zhromaždenia zomrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Foto: France 24 / AP / Evan Vucci
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies