Minister Blanár: Slovensko je už 30 rokov účastníkom mierových misií OSN na štyroch kontinentoch sveta

NETKY.SK • 29 Máj 2024, 12:05 • 2 min
Minister Blanár: Slovensko je už 30 rokov účastníkom mierových misií OSN na štyroch kontinentoch sveta

BRATISLAVA - Dnes (29. 5.) si pripomíname Medzinárodný deň príslušníkov mierových misií Organizácie Spojených národov. Členovia týchto operácií už 76 rokov pôsobia ako hlavný nástroj svetového spoločenstva na udržiavanie mieru a stability v ozbrojených konfliktoch po celom svete. Slovenská republika je aktívnou súčasťou mierových misií OSN od roku 1993.

slovakia

left justify in out

Cieľom Medzinárodného dňa príslušníkov mierových misií OSN je vzdať hold všetkým ženám a mužom pôsobiacim v týchto misiách s vysokou úrovňou profesionality, obetavosti a odvahy. „Ich náročná práca sa za takmer osem desaťročí stala nenahraditeľným prínosom k medzinárodnému mieru a bezpečnosti. Okrem ochrany pred násilím a poskytovania humanitárnej pomoci zohrávajú mierové misie významnú úlohu aj pri podpore ľudských práv a posilňovaní právneho štátu,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár. Slovenská republika podľa jeho slov podporovala toto významné globálne mierové poslanie ešte v časoch bývalého Československa a v aktivitách pokračuje od vzniku svojej samostatnej štátnosti.

„SR je zástancom dodržiavania medzinárodného práva a mieru. Za viac ako 30 rokov pôsobili slovenské kontingenty v 16 mierových misiách OSN na štyroch kontinentoch od výstavby vojenskej nemocnice v ázijskom Východnom Timore až po odmínovanie v africkej Eritrei. Celkovo v zahraničí slúžilo viac ako 11-tisíc našich slovenských vojačiek a vojakov,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

V máji 1993 sa stal prvým slovenským účastníkom misie OSN ženijný prápor Ozbrojených síl SR v Chorvátsku a Bosne a Hercegovine. V priebehu dvoch rokov sa Slovensku podarilo pomôcť vybudovať desiatky mostov, upraviť stovky ciest a odstrániť tony munície či nášľapných mín. SR pôsobila tiež na Blízkom východe, Cypre, v bývalej Juhoslávii, v Ázii vo Východnom Timore či na africkom kontinente v Angole, Eritrei, Etiópii, Libérii, Rwande, Sierre Leone a Ugande.

„Príslušníci našich ozbrojených síl, policajného zboru, ale i zástupcovia civilného sektoru dodnes prispievajú k ochrane civilistov a udržiavaniu mieru. Toto je mimoriadne významný príspevok Slovenska. Začiatkom mája som sa na Cypre osobne stretol a ocenil profesionalitu slovenských príslušníkov mierovej misie UNFICYP. Náš národný kontingent tu ako jediný pôsobí v citlivom Sektore 4 a zabezpečuje integritu nárazníkového pásma. Udržiava vojenskú rovnováhu a zamedzuje prípadnému narušeniu mieru alebo konfliktom,“ priblížil minister J. Blanár a vyzdvihol činnosť vojakov, policajtov a civilistov. Okrem Cypru má momentálne SR zastúpenie aj v mierovej pozorovateľskej misii UNTSO na Blízkom východe, ktorej primárnou úlohou je monitorovanie prímeria a dohľad na hraniciach štátov Libanonu, Egypta, Sýrie a Jordánska s Izraelom.

Od roku 1948 sa v 71 misiách OSN vystriedalo viac ako dva milióny vojačiek a vojakov mierových síl, ktorí pomáhali krajinám kráčať po náročnej ceste od vojny k mieru. V súčasnosti pôsobí v 11 mierových operáciách takmer 95-tisíc príslušníkov zo 121 krajín, ktorí čelia rastúcemu globálnemu napätiu, často sú vystavení nevľúdnemu prostrediu a neustále sa zhoršujúcim bezpečnostným rizikám. Pri vykonávaní svojej práce prišlo o život viac ako 4.200 zástupcov jednotlivých krajín, medzi nimi aj šesť príslušníkov Ozbrojených síl SR. „V deň takzvaných modrých prilieb preto vyslovujem uznanie a vďaku bývalým i súčasným členom mierových misií za ich odhodlanú službu pre mier. Zároveň nezabudnime a uctime si pamiatku všetkých padlých,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: TASR/Martin Baumann
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies