Ministerstvo obrany chce rozšíriť aktívne zálohy: Nová národná brigáda a zmeny v zákone

NETKY.SK • 10 September 2024, 12:33 • 2 min
Ministerstvo obrany chce rozšíriť aktívne zálohy: Nová národná brigáda a zmeny v zákone

BRATISLAVA - Podľa ministerstva poukázali poznatky z aplikačnej praxe na potrebu rozšírenia okruhu občanov, ktorí môžu byť zaradení do záloh, a na potrebu zmeny ich výcviku.

slovakia

left justify in out

V rámci Ozbrojených síl SR by mohla vzniknúť národná brigáda. Ministerstvo obrany (MO) SR plánuje týmto krokom rozšíriť aktívne zálohy o väčší okruh ľudí. 

"Pripomienkové konanie k novele zákona o brannej povinnosti chceme začať ešte v septembri," uvádza sa v predbežnej informácii o pripravovanej legislatívnej zmene, ktorú rezort obrany zverejnil.

"Zriaďuje sa nová forma organizácie a výcviku záloh ozbrojených síl vytvorením národnej brigády. Upravujú sa podmienky zaradenia do národnej brigády, zvyšuje sa okruh osôb, ktoré do nej môžu byť zaradené, a ich odmeňovanie," píše rezort v materiáli.

Podľa ministerstva poukázali poznatky z aplikačnej praxe na potrebu rozšírenia okruhu občanov, ktorí môžu byť zaradení do záloh, a na potrebu zmeny ich výcviku.

"Pripravovaná zmena zákona upraví aj oslobodenie od výkonu mimoriadnej služby a zabezpečí adekvátnejšie odmeňovanie vojakov v tejto službe, aby zohľadňovalo mieru intenzity krízovej situácie a jej riziká," dodáva rezort.

Minister obrany Robert Kaliňák koncom augusta avizoval vznik národnej brigády a povedal: "Štát nechce opätovne zaviesť povinnú vojenskú službu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MO SR, Foto: FB/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies