Ministerstvo varuje: Vo Francúzsku menia pravidlá mýta, hrozia vysoké pokuty

NETKY.SK • 4 September 2024, 14:43 • 2 min
Ministerstvo varuje: Vo Francúzsku menia pravidlá mýta, hrozia vysoké pokuty

Mýto možno zaplatiť do 72 hodín od prejazdu aj osobne na niektorom z predajných miest Nirio.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozornilo, že na viacerých francúzskych diaľniciach bol zavedený nový systém voľného toku mýta.

"V prípade nezaplatenia mýtneho hrozí pokuta do výšky 375 eur. Už po uplynutí 72 hodín sa zvyšuje poplatok za prejazd o 90 eur," uviedol rezort na svojom webe.

Systém voľného toku mýta platí pre vstupy na diaľnice Heudebouville A13, Chambourcy A14, Montesson A14, Boulauy A4 na západ od Paríža a na diaľnici A4 pri meste Metz na východe Francúzska.

"Diaľnica do Normandie (A13-A14) by sa do konca roku 2024 mala stať prvou diaľnicou vo Francúzsku, ktorá úplne nahradí mýto so závorami systémom voľného toku mýta," doplnilo ministerstvo.

Mýto môžete uhradiť online do 72 hodín od prejazdu (pre diaľnice A13-A14 a A4) alebo (pre diaľnicu A79) po zadaní evidenčného čísla vozidla aj bez registrácie.

"Alternatívne si môžete vytvoriť zákaznícky účet, kde zaregistrujete svoju poznávaciu značku a nastaviť si zasielanie upozornení s výzvou na zaplatenie po každom prejazde, prípadne aj automatickú realizáciu platieb," ozrejmil rezort.

Mýto možno zaplatiť do 72 hodín od prejazdu aj osobne na niektorom z predajných miest Nirio.

"Pri častých prejazdoch cez úseky s voľným tokom sa odporúča využívať predplatné služby na elektronický výber mýta. Fixné zariadenie umiestnené na čelnom skle je rozpoznané pri každom prejazde pod mýtnou bránou a mýto sa platí na mesačnej báze," priblížilo MZVEZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZVEZ SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies