Ministerstvo vnútra SR rieši zneužívanie rezervačného systému cudzineckej polície

NETKY.SK • 18 Október 2024, 18:37 • 2 min
Ministerstvo vnútra SR rieši zneužívanie rezervačného systému cudzineckej polície

BRATISLAVA - Orgány činné v trestnom konaní sa zaoberajú zneužívaním rezervačného systému cudzineckej polície na Slovensku. Ministerstvo vnútra SR už prijalo opatrenia na zefektívnenie procesu a zabránenie podvodom, pričom plánuje zlepšiť dostupnosť služieb pre cudzincov. V súvislosti s týmto problémom sa minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vyjadril o podozreniach na infiltráciu priekupníkov do systému, pričom absencia klientov na dohodnutých termínoch zhoršuje jeho efektivitu.

slovakia

left justify in out

Orgány činné v trestnom konaní, vrátane Úradu inšpekčnej služby, sa zaoberajú zneužívaním rezervačného systému cudzineckej polície na Slovensku. Podľa hovorcu Ministerstva vnútra SR Mateja Neumanna už ministerstvo prijalo opatrenia, ktoré majú eliminovať priestory pre zneužitie a zabrániť ďalším výpadkom v systéme.

Neumann informoval, že Úrad hraničnej a cudzineckej polície dôkladne monitoruje vyťaženosť jednotlivých pracovísk. V prípade potreby sa termíny presúvajú tam, kde to kapacity umožňujú, pretože cudzinca je možné vybaviť na akomkoľvek pracovisku na Slovensku. Tento prístup má za cieľ zlepšiť dostupnosť služieb pre cudzincov.

Jedným z problémov, s ktorými sa systém potýka, je vysoká miera absencie klientov na dohodnutých termínoch. Podľa hovorcu sa na niektorých pracoviskách nedostaví až 30 % klientov na zaregistrovaný termín, čo negatívne ovplyvňuje efektivitu celého systému.

Ministerstvo vnútra preto prispôsobilo počty termínov kapacitám jednotlivých pracovísk cudzineckej polície a plánuje ďalšie opatrenia, ktoré by mali v blízkej budúcnosti zefektívniť agendu cudzineckej polície.

Únia miest Slovenska sa nedávno obrátila na ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka so žiadosťou o sprístupnenie rezervačného systému pre registráciu cudzincov, ktorý by mal umožniť podanie žiadostí o pobyt na Slovensku tak, ako to predpokladá zákon o pobyte cudzincov.

Minister potvrdil, že sú známe prípady kšeftovania s termínmi na vybavovanie, pričom vyjadril podozrenie na infiltráciu priekupníkov do rezervačného systému.

Celková situácia si vyžaduje dôkladnú analýzu a prijatie účinných opatrení, aby sa zabezpečilo spravodlivé a efektívne vybavovanie žiadostí cudzincov a aby sa predišlo akémukoľvek zneužívaniu systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies