Ministerstvo zdravotníctva podporuje návrat ľudskosti do každodenného života

NETKY.SK • 19 Jún 2024, 13:04 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva podporuje návrat ľudskosti do každodenného života

Projekt občianskeho združenia Cesta k mentálnemu zdraviu pomáha zdieľaním odkazov pestovať spolupatričnosť, porozumenie a empatiu na pracoviskách. Strom prianí vychádza z vedecky overenej metodiky Safewards, ktorá sa využíva na psychiatrických klinikách. Stromy pomáhajú k zvýšeniu spokojnosti, k zníženiu stigmatizácie a celkovej humanizácii odboru psychiatrie.

slovakia

left justify in out

Pred mesiacom Ministerstvo zdravotníctva SR sa ako prvá inštitúcia rozhodla takýto strom zasadiť a inšpirovať tak aj iné úrady a spoločnosti, ktorým záleží na budovaní pozitívneho pracovného prostredia.

Za tento čas sa strom rozrástol o motivačné správy, veselé a aj dojímavé odkazy od kolegov či návštevníkov ministerstva.

Strom prianí je miestom nádeje, pozitivity a ľudskosti. Každý z nás má občas zlý deň. Pritom často stačí len pár milých slov a svet je hneď farebnejší.

Strom je určený pre každého, kto potrebuje zlepšiť deň a nájsť si na ňom povzbudivý odkaz a rovnako aj pre každého, kto niekomu ten deň chce zlepšiť milým odkazom. Na strome sú uvedené aj linky pomoci pre ľudí, ktorí chcú vyhľadať odbornú pomoc

Strom na Ministerstve zdravotníctva SR
Strom na Ministerstve zdravotníctva SR
Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva SR

Stromy prianí sú založené na vedecky overenej metodike Safewards, ktorá je určená primárne pre psychiatrické oddelenia. Jej cieľom je vytvorenie bezpečného, pokojného a pozitívneho prostredia pre pacientov.

Model je v súčasnosti využívaný v mnohých krajinách po celom svete a jeho zavedenie aj na Slovensku pomáha k zvýšenej spokojnosti pacientov na oddeleniach, k zníženiu stigmatizácie a celkovej humanizácii odboru psychiatrie.  

Projekt začal na psychiatrických klinikách a teraz chce organizácia priniesť túto osvedčenú metódu bližšie k bežnej populácii. Chce inšpirovať zamestnávateľov zo súkromnej i verejnej sféry, univerzity, školy, obchody, podniky, a ďalšie verejné priestranstvá.

Inštitúcie a zamestnávatelia môžu u seba zasadiť Stromy prianí a pre svojich zamestnancov, študentov či návštevníkov tak vytvoriť priestor na šírenie spolupatričnosti, nádeje a pozitívnej energie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva SR, Foto: FB/Ministerstvo zdravotníctva SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies