Ministerstvo zdravotníctva SR predlžuje výzvu na rozšírenie siete psychiatrických stacionárov

NETKY.SK • 11 Október 2024, 13:04 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva SR predlžuje výzvu na rozšírenie siete psychiatrických stacionárov

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky predlžuje vyhlásenie opakovanej výzvy na doplnenie siete psychiatrických stacionárov, ktorá bude otvorená až do 9. novembra 2024. Cieľom tejto výzvy je vybudovanie stacionárov pre psycho-sociálnu rehabilitáciu detí a dospelých, čím sa posilní dostupnosť a kvalita starostlivosti o duševné zdravie. Minister Kamil Šaško zdôraznil dôležitosť integrácie a investícií v tejto oblasti, ktorá bola dlhodobo zanedbávaná.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva SR predlžuje vyhlásenie opakovanej výzvy s názvom Doplnenie siete psychiatrických stacionárov v rámci Komponentu 12 Humánna, moderná a dostupná starostlivosť o duševné zdravie. Žiadosti o poskytnutie prostriedkov mechanizmu môžu oprávnení žiadatelia predkladať do 9. novembra  2024.
 
"Oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti spojená s ochranou a podporou duševného zdravia je dlhodobo zanedbávaná a podhodnotená. V strednodobých prioritách Programového vyhlásenia vlády sme sa zaviazali, že navrhneme riešenia na zvýšenie dostupnosti služieb v tejto oblasti, integrovaný a nadrezortný prístup či prevenciu duševných porúch. Vítam, že infraštruktúru a kapacity v oblasti starostlivosti o duševné zdravie môžeme posilniť aj vďaka európskym investíciám z Plánu obnovy a odolnosti," uviedol minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Cieľom výzvy je vybudovanie siete stacionárov zameraných na psycho-sociálnu rehabilitáciu detí a dospelých, na liečbu, predchádzanie hospitalizácie, jej skracovanie s dôrazom na udržanie kvality života, resp. úplný návrat do spoločnosti a znižovanie nezamestnanosti a invalidity.

Oprávnenými aktivitami sú investície do výstavby nového psychiatrického stacionára, rekonštrukcie priestorov pre potreby psychiatrického stacionára a investície do materiálno – technického vybavenia psychiatrického stacionára. Maximálna výška príspevku je 434 939,70 eur bez DPH.

Oprávneným žiadateľom v danej výzve je fyzická osoba-podnikateľ alebo právnická osoba, ktorá je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti , alebo pri podaní žiadosti deklaruje zámer stať sa poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a začať prevádzkovať zariadenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti - stacionár s odborným zameraním: psychiatria, detská psychiatria, klinická psychológia, liečebná pedagogika.

Finančné prostriedky mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti sa na účely tejto výzvy poskytujú novovzniknutým psychiatrickým stacionárom. Jeden poskytovateľ môže predložiť aj viacej žiadostí pre každé zariadenie samostatne.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZ SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies