Môžete dostať pohlavnú chorobu z bazéna alebo verejnej toalety?

NETKY.SK • 17 August 2024, 15:10 • 2 min
Môžete dostať pohlavnú chorobu z bazéna alebo verejnej toalety?

BRATISLAVA - Pohlavné choroby sa obvykle prenášajú priamym kontaktom medzi sliznicami počas sexuálnych aktivít. Prenos STI na záchode alebo v bazéne je teda skôr teoretický, ale nie je úplne nemožný.

slovakia

left justify in out

"Strach z nakazenia pohlavne prenosnou chorobou z vody v bazéne alebo vody v prírodnom kúpalisku je neopodstatnený a nikdy v živote som sa s tým nestretol," hovorí gynekológ Štefan Machač z kliniky Repromeda. "Rovnaké je to aj s možnosťou nákazy z dosky na toalete. Riziká sa blížia nule," dodáva.

Pohlavné choroby (čiže sexuálne prenosné infekcie, STI) sa obvykle prenášajú priamym kontaktom medzi sliznicami počas sexuálnych aktivít. Prenos STI na záchode alebo v  bazéne je teda skôr teoretický, ale nie je úplne nemožný. Musel by však byť prítomný infekčný materiál na povrchu, ktorý by bol čerstvý a nedotknutý chemikáliami (v bazéne by napríklad chlór rýchlo zničil väčšinu patogénov).

Prenos STI na verejnom záchode je tak veľmi nepravdepodobný. Niektoré patogény môžu prežiť mimo tela krátku dobu, ale prenos vyžaduje kontakt s infikovanými telesnými tekutinami. Bežné STI, ako sú chlamýdie, kvapavka alebo syfilis, sa neprenášajú cez toaletnú dosku.

Prenos STI v bazéne je taktiež veľmi nepravdepodobný. Voda v bazénoch je obvykle chlórovaná, čo zabíja väčšinu baktérií a vírusov, ktoré spôsobujú STI. Na prenos je stále nutný priamy kontakt telesných tekutín.

Niektoré infekcie, ako sú pubické vši (Phthirus pubis), sa môžu prenášať kontaktom s infikovaným povrchom (napr. uteráky, posteľná bielizeň). Rovnako tak môže byť aj trichomoniáza teoreticky prenášaná vlhkým prostredím, ale aj to je veľmi zriedkavé.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: freepik.com

Ak máte konkrétne obavy alebo príznaky, je najlepšie obrátiť sa na lekára a nechať sa na STI otestovať.

Zápaly močového mechúra a močových ciest sú v lete obzvlášť pre ženy oveľa častejšie. Vysoká vlhkosť vzduchu, mokré plavky, náhle zmeny teploty, to všetko robí leto zlatým obdobím infekcií, ktoré môžu mať aj vážne následky.

Zápaly močových ciest sa bohužiaľ často vracajú. Opakované infekcie močových ciest predstavujú pre pacientov značné ťažkosti a znižujú kvalitu ich života. Až 80 percent žien prekoná počas života aspoň jeden taký zápal a 20 percent z nich trpí opakovanými infekciami.

K zdraviu močového mechúra a dolných močových ciest prispieva zlatobyľ, kapucínka, vrbovka a brusnica, používajú v oblasti urogenitálneho aparátu. Echinacea, medvedica, praslička, šípok a zelený čaj sú významné antioxidanty. Všetky tieto byliny sa vzájomne potencujú, podporujú prirodzenú obranyschopnosť močovej sústavy a pozitívne ovplyvňujú vylučovanie vody z organizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Repromeda, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies