Musk daroval 72 miliónov dolárov na podporu Trumpovej kampane: Jeho výbor PAC dominuje v predvolebných výdavkoch + VIDEO

NETKY.SK • 17 Október 2024, 08:47 • 2 min
Musk daroval 72 miliónov dolárov na podporu Trumpovej kampane: Jeho výbor PAC dominuje v predvolebných výdavkoch + VIDEO

Elon Musk, najbohatší človek na svete a generálny riaditeľ spoločnosti Tesla, venoval 72 miliónov dolárov na podporu opätovného zvolenia Donalda Trumpa prostredníctvom svojho super PAC America PAC. Táto suma prevyšuje príspevky akéhokoľvek iného pro-trumpovského výboru a zohráva kľúčovú úlohu v súboji medzi Trumpom a demokratkou Kamalou Harrisovou. Musk sa stal významným podporovateľom Trumpa po svojej nedávnej politickej zmene smerom doprava.

slovakia

left justify in out

Musk, ktorý je podľa odhadov najbohatším človekom na svete, bol jediným darcom ním vytvoreného politického akčného výboru America PAC, ktorý podľa nového štvrťročného hlásenia Federálnej volebnej komisii vynaložil od júla do septembra približne 72 miliónov dolárov na podporu opätovného zvolenia Donalda Trumpa.

To je viac ako ktorýkoľvek iný pro-trumpovský super PAC zameraný na získavanie voličov. Trumpova kampaň sa pri agitácii voličov vo veľkej miere spolieha na externé skupiny, čo znamená, že super PAC založený Muskom, zohráva v tesnom súboji medzi Trumpom a demokratkou Kamalou Harrisovou mimoriadne dôležitú úlohu.

Musk, generálny riaditeľ výrobcu elektromobilov Tesla, bol v tomto období jediným darcom skupiny.

Musk, ktorý povedal, že v minulosti volil demokratických prezidentských kandidátov, sa v týchto voľbách prudko obrátil doprava. V júli podporil Trumpa a začiatkom tohto mesiaca s ním vystúpil na zhromaždení v Pensylvánii.

V stredu Musk v príspevku na X uviedol, že bude "viesť sériu rozhovorov" po celej Pensylvánii, necelé dva týždne po svojom vystúpení s Trumpom v tomto štáte. Povedal, že stačí, ak ľudia podpíšu petíciu na jeho webovej stránke America PAC a zúčastnia sa na jeho rozhovoroch od "zajtrajšieho večera do pondelka".

Od svojho založenia v máji sa Muskov super PAC rýchlo stal kľúčovou súčasťou úsilia o návrat Trumpa do Bieleho domu a snaží sa získať voličov v kľúčových štátoch. Musk podporil Trumpa v júli po neúspešnom pokuse o atentát na bývalého prezidenta a stal sa jeho hlasným podporovateľom. Začiatkom tohto mesiaca sa miliardár a šéf spoločností Tesla a SpaceX dokonca objavil na pódiu s Trumpom, keď sa vrátil na miesto pokusu o atentát.

Mimo Silicon Valley Miriam Adelsonová, ktorá je spolu so svojím zosnulým manželom, kasínovým magnátom Sheldonom Adelsonom, dlhoročným hráčom v republikánskej politike, financovala svoj super PAC Preserve America (Zachráňme Ameriku) v tomto roku sumou 100 miliónov dolárov.

Dedič železníc Timothy Mellon je najväčším individuálnym darcom tohto cyklu. Začiatkom tohto roka prispel sumou 125 miliónov dolárov super PAC Make America Great Again.

Napriek prebytku peňazí v externých republikánskych skupinách sa skupinám, ktoré sú najviac prepojené s Trumpovou kampaňou, nepodarilo vyrovnať viceprezidentke Harrisovej v získavaní finančných prostriedkov. Skupina Trump 47, ktorá čelí menej pravidlám ako super PAC a nesie na svojich pleciach veľkú časť výdavkov na jeho kampaň, vyzbierala toto leto 145 miliónov dolárov.

Elon Musk sa tento mesiac pripojil k bývalému prezidentovi Donaldovi J. Trumpovi na zhromaždení v Butleri, v štáte Pensylvánia.
Elon Musk sa tento mesiac pripojil k bývalému prezidentovi Donaldovi J. Trumpovi na zhromaždení v Butleri, v štáte Pensylvánia.
Zdroj: The New York Times / Doug Mills


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NPR, Reuters, Foto: The Texas Tribune / Reuters / Carlos Barria
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies