Muž vo väzbe po incidente v Trumpovom golfovom klube bol už raz odsúdený za držbu samopalu

NETKY.SK • 16 September 2024, 13:48 • 2 min
Muž vo väzbe po incidente v Trumpovom golfovom klube bol už raz odsúdený za držbu samopalu

WEST PALM BEACH - Muž, ktorý je vo väzbe v súvislosti s tým, čo sa označuje za druhý pokus o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, sa vyjadroval o podpore USA Ukrajine a má za sebou dlhú trestnú a občianskoprávnu minulosť vrátane odsúdenia za držbu samopalu.

slovakia

left justify in out

58-ročný Ryan Wesley Routh bol zadržaný po tom, ako naňho agenti tajnej služby v nedeľu vystrelili v golfovom klube Trump International vo West Palm Beach na Floride, uviedli tri vysokopostavené zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Podľa súdnych záznamov bol v roku 2002 odsúdený za držbu zbrane hromadného ničenia - samopalu.  

V tomto prípade muž menom Ryan Routh, v tom čase 36-ročný, údajne viedol úrady k prenasledovaniu vozidla predtým, ako sa ukryl v strešnej spoločnosti v meste Greensboro v Severnej Karolíne, ako uvádza denník Greensboro News & Record.

Osoba menom Ryan Routh žila desaťročia v Severnej Karolíne, ako ukazujú záznamy o majetku. Naposledy žil Ryan Routh v malej pobrežnej komunite Kaaawa na východnom pobreží ostrova Oahu na Havaji. Tamojšie úrady bezprostredne neodpovedali na otázku o prípadných kontaktoch s Routhom.

Podľa denníka Greensboro News & Record po zatknutí v roku 2002 úrady uviedli, že u podozrivého našli plne automatický samopal. Zatknutie sa zhoduje so záznamami trestného súdu v Severnej Karolíne, ktoré obsahujú Routhovo odsúdenie za držbu zbrane hromadného ničenia.

Záznamy tiež ukazujú odsúdenia za nosenie skrytej zbrane, držbu ukradnutého majetku a zrážku s autom. V týchto prípadoch, ktoré zahŕňali odsúdenia za priestupky, ako je kladenie odporu policajtovi a jazda s pozastaveným vodičským preukazom, dostal obžalovaný podmienečný trest a podmienečné prepustenie alebo skúšobnú lehotu.

Neexistuje žiadny záznam o čase strávenom v štátnom väzení v súvislosti s týmito prípadmi na začiatku roka 2000. Zo súdnych záznamov vyplýva, že proti Ryanovi Routhovi bolo v Severnej Karolíne vznesených viac ako 100 obvinení, väčšina z nich v okrese Guilford, ktorý patrí pod Greensboro. Presný výsledok jednotlivých prípadov nebol bezprostredne jasný.

Na fotografiách je vidieť zbraň, batoh a kameru GoPro na plote pred golfovým klubom Trump International Golf Club vo West Palm Beach na Floride, ktoré boli zhotovené po tom, čo sa podľa úradov v nedeľu uskutočnil zjavný pokus o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa.
Na fotografiách je vidieť zbraň, batoh a kameru GoPro na plote pred golfovým klubom Trump International Golf Club vo West Palm Beach na Floride, ktoré boli zhotovené po tom, čo sa podľa úradov v nedeľu uskutočnil zjavný pokus o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa.
Zdroj: AP / Stephany Matat

V súdnych záznamoch osoby menom Ryan Routh sa uvádza aj rozvod z roku 2003, ako aj viaceré občianskoprávne rozsudky po tom, ako dodávatelia a jednotlivci zažalovali strešnú spoločnosť, ktorú pomáhal viesť.

Routh minulý rok pre publikáciu Semafor uviedol, že bol riaditeľom skupiny, ktorú nazval Medzinárodné dobrovoľnícke centrum a ktorá sa snažila podporiť vojnu Ukrajiny proti Rusku.

Routh hovoril o svojej frustrácii z Ukrajiny, ktorá podľa neho bráni prijatiu zahraničných bojovníkov vrátane afganských kománd, ktorí sa buď dobrovoľne prihlásili, alebo boli k dispozícii, aby sa zapojili do ukrajinského vojnového úsilia. "S Ukrajinou sa často veľmi ťažko spolupracuje," povedal pre Semafor. "Boja sa, že všetci sú ruskí špióni."

V rozhovore pre Newsweek v roku 2022 Routh uviedol, že v tom čase mal 56 rokov, pochádzal zo Severnej Karolíny a na Ukrajinu priletel z Havaja. Sťažoval sa na vedenie USA v súvislosti s Ukrajinou a naliehal na väčšiu podporu krajiny zo strany americkej vlády. "Tento konflikt je rozhodne čiernobiely," povedal. "Ide o dobro proti zlu."

Rusko napadlo Ukrajinu v roku 2022, po skončení Trumpovho funkčného obdobia v Bielom dome.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Foto: Ryan Routh Facebook
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies