Mýty o inteligentnej domácnosti – rozlúčte sa s predsudkami

NETKY.SK • 25 September 2024, 09:44 • 2 min
Mýty o inteligentnej domácnosti – rozlúčte sa s predsudkami

5 mýtov o inteligentnej domácnosti, ktoré vás odrádzajú od jej používania. Inteligentná domácnosť už dávno prestala byť sci-fi. Dnes je to realita, ktorá nám výrazne uľahčuje život. Stále sa však o nej šíria rôzne mýty a nepravdivé informácie, ktoré vás môžu od jej využívania odradiť.

slovakia

left justify in out

Čo je to inteligentná domácnosť?

Inteligentná domácnosť, alebo smart home, je budúcnosť bývania, ktorá je už dostupná. Je to systém, ktorý umožňuje prepojenie a ovládanie domácich zariadení pomocou smartfónu, tabletu alebo hlasových asistentov.

Vďaka inteligentnej domácnosti si môžete uľahčiť každodenný život, zvýšiť bezpečnosť svojho domova a zároveň šetriť energiu.

Mýtus č. 1: Inteligentná domácnosť je príliš drahá

Síce počiatočná investícia za zariadenia môže byť vyššia,  no vďaka automatizácii a optimalizácii spotreby energie ušetríte na energiách. Navyše, inteligentné systémy dokážu predĺžiť životnosť vašich spotrebičov. Fotovoltaika, ako ju často nesprávne nazývame, je skvelým príkladom väčšej počiatočnej investície, ktorá sa vám po čase vráti. Ak máte doma fotovoltiku, môžete ju jednoducho prepojiť s inteligentným systémom. Vďaka tomu získate dokonalý prehľad o svojej spotrebe energie a môžete tak zlepšiť jej správu. Napríklad systém automaticky určí, kedy elektrinu uloží a kedy ju spotrebuje.

Mýtus č. 2: Inteligentná domácnosť spotrebuje veľa energie

Inteligentné systémy sú vybavené rôznymi senzormi, ktoré v domácnosti neustále monitorujú podmienky. Napríklad, senzor pohybu zhasne svetlo, keď v miestnosti nikto nie je, termostat automaticky upraví teplotu podľa vášho denného režimu a senzor vlhkosti optimalizuje prevádzku zvlhčovača vzduchu.

Geo-fencing zase umožňuje zariadeniam reagovať na vašu polohu. Napríklad, keď sa blížite domov, inteligentný systém môže automaticky zapnúť kúrenie alebo osvetlenie.

Hlasoví asistenti ako Google Assistant alebo Amazon Alexa vám umožnia ovládať zariadenia hlasom. Môžete napríklad povedať: „Hej Google, nastav budík každý deň na siedmu ráno“. Týmto spôsobom zabránite tomu, aby ste si zabudli nastaviť budík. Zároveň  môžete takto nastaviť prakticky hocičo, čo máte pripojené k svojmu asistentovi.

Ak máte elektrické vozidlo, inteligentný systém môže optimalizovať čas nabíjania tak, aby ste využili lacnejšiu nočnú tarifu. Inteligentné zásuvky zase umožňujú sledovať spotrebu energie jednotlivých zariadení a vypnúť ich, keď nie sú v prevádzke.

Obrazok
Zdroj: freepik.com

Mýtus č. 3: Strata súkromia

Obavy o vaše súkromie sú pochopiteľné. Moderné inteligentné systémy sú však vybavené pokročilými bezpečnostnými opatreniami. Vaše údaje sú šifrované a chránené pred neoprávneným prístupom. Navyše, máte plnú kontrolu nad tým, aké informácie zdieľate a s kým.

Mýtus č. 4: Po výpadku prúdu nastane kolaps

Aj v tomto prípade vám môže pomôcť fotovoltika. Ak máte nainštalované batérie, môžete využiť uloženú solárnu energiu aj počas výpadku elektrickej siete.

Inteligentný systém dokáže v prípade výpadku prúdu automaticky prepnúť domácnosť na batériový zdroj . Po obnovení dodávky sa opäť vráti do režimu využívania energie z verejnej siete.

Mýtus č. 5: Všetky spotrebiče musia byť inteligentné

Nie je nutné vymeniť všetky spotrebiče za inteligentné. Stačí, keď začnete postupne a vyberiete si zariadenia, ktoré vám prinesú najväčší úžitok. Mnohé inteligentné systémy umožňujú ovládať aj tradičné spotrebiče pomocou inteligentných zásuviek alebo univerzálnych diaľkových ovládačov.

Napríklad inteligentná zásuvka, termostat alebo žiarovka môžu byť prvým krokom k vašej inteligentnej domácnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: freepik.com, článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies