Na Slovensku sa otepľuje rýchlejšie ako vo svete, spôsobuje to aj povodne. Ako to môžu zmeniť bežní ľudia?

NETKY.SK • 29 September 2024, 13:00 • 2 min
Na Slovensku sa otepľuje rýchlejšie ako vo svete, spôsobuje to aj povodne.  Ako to môžu zmeniť bežní ľudia?

Slovensko sa otepľuje dvakrát rýchlejšie ako svetový priemer, čo má vážne dôsledky na miestne ekosystémy a obyvateľstvo. Zvýšené teploty vedú k častejším a intenzívnejším extrémnym poveternostným javom, ako sú suchá, povodne a vlny horúčav.

slovakia

left justify in out

Globálne otepľovanie je jedným z najväčších environmentálnych problémov súčasnosti. Tento fenomén, spôsobený predovšetkým ľudskou činnosťou, má ďalekosiahle dôsledky na klimatické podmienky, ekosystémy a ľudské spoločnosti po celom svete. Slovensko nie je výnimkou a čelí špecifickým výzvam spojeným s rýchlejším otepľovaním v porovnaní so svetovým priemerom.

Podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa globálna teplota od predindustriálneho obdobia zvýšila o približne 1,1 °C. Tento nárast teploty je bezprecedentný za posledných minimálne 1500 až 2000 rokov a je spôsobený predovšetkým emisiami skleníkových plynov, ako sú oxid uhličitý, metán a oxid dusný. Tieto plyny vytvárajú v atmosfére bariéru, ktorá zachytáva teplo a spôsobuje postupné zvyšovanie teploty na Zemi.

Dopad na Slovensko

Slovensko sa otepľuje dvakrát rýchlejšie ako svetový priemer, čo má vážne dôsledky na miestne ekosystémy a obyvateľstvo. Zvýšené teploty vedú k častejším a intenzívnejším extrémnym poveternostným javom, ako sú suchá, povodne a vlny horúčav. Tieto javy majú negatívny vplyv na poľnohospodárstvo, vodné zdroje a biodiverzitu. Napríklad, suchá môžu znížiť úrodu a zvýšiť riziko lesných požiarov, zatiaľ čo povodne môžu spôsobiť škody na infraštruktúre a ohroziť ľudské životy.

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžeme zmierniť dopady globálneho otepľovania a prispieť k jeho spomaleniu. Jedným z najdôležitejších krokov je zníženie emisií skleníkových plynov. To môžeme dosiahnuť zvýšením energetickej efektívnosti, prechodom na obnoviteľné zdroje energie a zlepšením starostlivosti o krajinu. Napríklad, využívanie solárnej a veternej energie môže výrazne znížiť závislosť na fosílnych palivách a tým aj emisie CO2.

Globálne tepľovanie spôsobuje aj povodne.
Globálne tepľovanie spôsobuje aj povodne.
Zdroj: voda-portal.sk

Nové podmienky

Ďalším dôležitým opatrením je zlepšenie adaptácie na nové klimatické podmienky. To zahŕňa výstavbu odolnejšej infraštruktúry, zlepšenie vodného hospodárstva a ochranu biodiverzity. Napríklad, výsadba stromov a ochrana mokradí môžu pomôcť zadržiavať vodu v krajine a zmierniť dopady sucha a povodní.

Aj keď sú tieto opatrenia nevyhnutné, ich implementácia čelí mnohým výzvam. Jednou z nich je potreba politickej vôle a medzinárodnej spolupráce. Klimatické zmeny sú globálnym problémom, ktorý vyžaduje koordinované úsilie na medzinárodnej úrovni. Slovensko musí spolupracovať s ostatnými krajinami a organizáciami, aby dosiahlo svoje klimatické ciele a prispelo k celosvetovému úsiliu o zmiernenie globálneho otepľovania.

Ako pomôcť?

Aj keď sa môže zdať, že jednotlivci majú len malý vplyv na globálne klimatické zmeny, opak je pravdou. Každý z nás môže prispieť k zmierneniu tohto problému prostredníctvom jednoduchých, ale účinných krokov.

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako môžeme znížiť našu uhlíkovú stopu, je zníženie spotreby energie. Používanie energeticky úsporných spotrebičov, vypínanie svetiel a elektroniky, keď ich nepoužívame, a prechod na obnoviteľné zdroje energie, ako sú solárne panely, môžu výrazne prispieť k zníženiu emisií skleníkových plynov.

Doprava je jedným z hlavných zdrojov emisií CO2. Uprednostňovanie verejnej dopravy, bicyklovanie alebo chôdza namiesto jazdy autom môže výrazne znížiť našu uhlíkovú stopu. Ak je to možné, zdieľanie jázd s ostatnými alebo investícia do elektromobilu sú ďalšie účinné spôsoby, ako znížiť emisie.

Recyklácia, kompostovanie a minimalizácia používania jednorazových plastov sú jednoduché kroky, ktoré môžeme podniknúť na zníženie odpadu. Nakupovanie produktov s menším množstvom obalov a uprednostňovanie opakovane použiteľných predmetov tiež prispieva k ochrane životného prostredia.

Globálne otepľovanie môže ohroziť úrodu.
Globálne otepľovanie môže ohroziť úrodu.
Zdroj: TVnoviny

Lokálne potraviny

Každý malý krok sa počíta a spoločne môžeme dosiahnuť veľké zmeny. Zníženie spotreby energie, zníženie emisií z dopravy, zníženie odpadu, podpora udržateľných produktov, vysádzanie stromov a vzdelávanie sú len niektoré z krokov, ktoré môžeme podniknúť na individuálnej úrovni. Spoločne môžeme prispieť k zmierneniu globálneho otepľovania a zabezpečiť udržateľnú budúcnosť pre nás a budúce generácie.

Nakupovanie lokálnych a sezónnych potravín, ktoré majú menší uhlíkový odtlačok, je ďalším spôsobom, ako môžeme prispieť k zmierneniu globálneho otepľovania. Vyhýbanie sa produktom, ktoré prispievajú k odlesňovaniu alebo nadmernému využívaniu prírodných zdrojov, je tiež dôležité.

Zapojenie sa do miestnych iniciatív na výsadbu stromov a ochranu prírodných oblastí môže mať veľký vplyv. Stromy pomáhajú absorbovať CO2 a zlepšujú kvalitu ovzdušia, čím prispievajú k zmierneniu klimatických zmien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: shmu.sk, spp.sk, aktuality.sk foto:
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies