Na Trenčianskom hrade sprístupnili obytné priestory Barborinho paláca

NETKY.SK • 2 August 2024, 11:28 • 2 min
Na Trenčianskom hrade sprístupnili obytné priestory Barborinho paláca

TRENČÍN - Podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Petra Martiniska bude verejnosti prístupný aj obytný palácový priestor na poschodí, ktorý nebol nikdy prístupný.

slovakia

left justify in out

Na Trenčianskom hrade sprístupnili pre návštevníkov obytné priestory Barborinho paláca, ktoré boli doposiaľ pre verejnosť uzatvorené. Informovala o tom hovorkyňa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Katarína Špačková.

Barborin palác je jedným z troch palácov Trenčianskeho hradu a spolu s Matúšovou vežou a Palácom Zápoľských vytvára typickú siluetu hradu. Barborin palác bol doposiaľ sprístupnený len čiastočne, v rámci prehliadky so sprievodcom mohli návštevníci vidieť jeho prízemie a podzemnú časť - lapidárium.

Podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Petra Martiniska bude verejnosti prístupný aj obytný palácový priestor na poschodí, ktorý nebol nikdy prístupný.

"Doposiaľ boli tieto palácové priestory, nachádzajúce sa v jednom z najvyššie položených objektov na hrade, využívané ako sklad archeologických nálezov zaistených počas záchranných a rekonštrukčných prác v 60. rokoch 20. storočia. Trenčianske múzeum pristúpilo k definitívnemu vyprázdneniu priestorov a k sprístupneniu perly Trenčianskeho hradu verejnosti," uviedol riaditeľ.

Palácový priestor poskytujúci výhľad na široké okolie Trenčína bude otvorený nielen pre návštevníkov Trenčianskeho hradu v rámci malého okruhu, ale aj pre širokú verejnosť s možnosťou využívať priestor na konanie spoločenských podujatí.

"Budeme veľmi radi, ak tento skvostný palácový priestor, ktorý obývala cisárovná Svätej rímskej ríše, česká a uhorská kráľovná, bude využívaný na spoločenské podujatia aj dnes. Plánujeme ho ponúkať aj ako priestor na individuálny prenájom," doplnil Martinisko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Trenčianske múzeum v Trenčíne, Foto: obecne-noviny.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies