Najväčšia solárna farma na svete je v prevádzke. Farma v Číne je dostatočne veľká na to, aby poháňala celú krajinu

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 19:30 • 2 min
Najväčšia solárna farma na svete je v prevádzke. Farma v Číne je dostatočne veľká na to, aby poháňala celú krajinu

DUNHUANG - Najväčšia solárna elektráreň na svete v Číne bola uvedená do prevádzky a je schopná zásobovať malú krajinu svojou ročnou kapacitou viac ako 6 miliárd kilowatthodín.

slovakia

left justify in out

Zariadenie v púštnej oblasti severozápadnej provincie Sin-ťiang pokrýva 200 000 akrov – zhruba rovnakú plochu ako New York City. 5GW komplex, ktorý bol v pondelok pripojený k čínskej sieti, je dostatočne výkonný na to, aby pokryl dopyt po elektrickej energii v krajine veľkosti Luxemburska alebo Papuy-Novej Guiney.

Čína vedie v zavádzaní solárnej energie a v roku 2023 zvýšila svoju kapacitu o viac ako 50 percent. Nová solárna farma predbehne solárne projekty Ningxia Teneggeli a Golmud Wutumeiren, ktoré sú tiež v Číne, a stane sa tak najväčšou na svete.

5GW komplex, ktorý bol v pondelok pripojený k čínskej sieti, je dostatočne výkonný na to, aby pokryl dopyt po elektrickej energii v krajine veľkosti Luxemburska alebo Papuy-Novej Guiney.
5GW komplex, ktorý bol v pondelok pripojený k čínskej sieti, je dostatočne výkonný na to, aby pokryl dopyt po elektrickej energii v krajine veľkosti Luxemburska alebo Papuy-Novej Guiney.
Zdroj: X / @EVCurveFuturist

Nedávna správa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) opísala snahu Číny smerom k obnoviteľným zdrojom energie ako„mimoriadnu“, pričom krajina minulý rok uviedla do prevádzky toľko solárnej kapacity, ako celý svet v roku 2022. „Čína predstavuje takmer 60 percent nových obnoviteľných kapacít, ktorých celosvetová prevádzka sa očakáva do roku 2028,“ uvádza sa v správe.

„Úloha Číny je rozhodujúca pri dosahovaní globálneho cieľa strojnásobiť obnoviteľné zdroje energie, pretože sa očakáva, že krajina do roku 2030 nainštaluje viac ako polovicu novej kapacity potrebnej na celom svete. Na konci prognózovaného obdobia bude takmer polovica čínskej výroby elektriny pochádzať z obnoviteľných zdrojov. zdroje energie," pokračovalo vyhlásenie v správe.

Analýza od popredného výrobcu Longi Green Energy Technology v roku 2023 odhadla, že montáž solárnych panelov na strechy a budovy v Číne by vyprodukovala dostatok elektriny na napájanie všetkých domácností v Číne a juhovýchodnej Ázii dohromady.

Masívny nárast výroby solárnych panelov v Číne viedol k nedávnym obavám, že nadmerná kapacita by mohla viesť k obchodnému napätiu vyplývajúcemu z prebytku globálneho trhu. Minulý mesiac v snahe zabrániť tomu americký prezident Joe Biden oznámil, že clá na dovoz čínskych solárnych článkov sa zdvojnásobia z 25 percent na 50 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Independent, Foto: PV Tech / GCL New Energy
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies