Nálety dronov zasiahli Rusko aj Ukrajinu. Krym hlásil explózie, v Sumách horí +VIDEÁ

NETKY.SK • 30 August 2024, 13:24 • 2 min
Nálety dronov zasiahli Rusko aj Ukrajinu. Krym hlásil explózie, v Sumách horí +VIDEÁ

SUMY - Ruská protivzdušná obrana v noci na piatok zostrelila nad ruským územím a anektovaným Krymským polostrovom 18 dronov z Ukrajiny, uviedlo v krátkom hlásení ruské ministerstvo obrany. Explózie sa v noci ozvali pri krymskom meste Džankoj, píše ruskojazyčný servis BBC, podľa ktorého s príchodom noci vyslalo množstvo dronov aj Rusko.

slovakia

left justify in out

Ukrajinská protivzdušná obrana ich z 18 zostrelila 12. V severoukrajinskom meste Sumy po vzdušnom útoku prepukol požiar, jeden človek zahynul, osem je zranených.

Ruská armáda zostrelila 11 ukrajinských dronov nad Brjanskou oblasťou, štyri nad Kalužskou, dva nad Krymom a jeden nad Belgorodskou oblasťou. Úrady týchto regiónov informovali o zostrelení dronov, žiadne škody či obete ale zatiaľ neohlásili.

Prvé ruské drony narušili ukrajinský vzdušný priestor na juhu krajiny vo štvrtok o 23:00 miestneho času (22:00 SELČ), ďalšie sa po polnoci pripojili zo severu, vyplýva z oznámenia ukrajinského letectva na sociálnych sieťach. Rusko na Ukrajinu vyslalo okrem bezpilotných lietadiel aj balistickú strelu Iskander-M, z vyhlásenia ale nie je jasné, kam dopadla alebo akú škodu spôsobila.

Priemyselný podnik v Sumách podľa tamojších úradov v noci na piatok zasiahol vzdušný úder, ktorý spôsobil požiar. Obyvateľom správa odporučila, aby kvôli hustému dymu nevychádzali von a neotvárali okná. Na likvidácii ohňa hasiči pracovali ešte dnes ráno.

Ukrajinská prokuratúra neskôr uviedla, že ruský útok poškodil závod spoločnosti, ktorá vyrába obaly na jedlo pre deti, džúsy a chemikálie používané v domácnosti. Úder zranil celkom deväť ľudí, 48-ročná žena svojim zraneniam podľahla.

Vzájomné dronové nálety sa stali pravidelnou súčasťou vojny, ktorú vo februári 2022 rozpútalo Rusko vpádom svojich vojsk na ukrajinské územie. Moskva od jesene toho istého roku podniká pravidelné údery na ukrajinskú energetickú infraštruktúru aj mestá a civilné ciele. Ruské pohraničné oblasti potom pravidelne čelia útokom dronov z Ukrajiny, bezpilotné lietadlá ale mieria aj k cieľom hlbšie na ruskom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies