Leto ponúka šťavnaté oranžové plody, tak si ich vychutnajte spolu s nami
V horúcom počasí sú najosvedčenejšie ovocné dezerty. Nie je s nimi veľa práce a najmä, potešíte si svoje chuťové bunky. Vybehnite do záhrady alebo na trh a prineste si sladké a šťavnaté broskyne. Práve tie budú tvoriť podstatnú časť tohto receptu. Tak, vrhnime sa do práce :).
Suroviny
250 g guľatozrnnej ryže
700 ml plnotučného mlieka Pilos
120 g zmäknutého masla Pilos
50 g medu
5 vajíčok
kôra z 1 citróna
½ lyžičky soli Castello
400 g zaváraných broskýň Freshona
80 g kryštálového cukru Castello
Ešte budeme potrebovať:
maslo Pilos na vymastenie formy
hladkú múku Castello na vysypanie formy
Postup
Umytú ryžu uvaríme v mlieku. Počas varenia miešame, aby sa nepripaľovala. Maslo s medom vyšľaháme do peny. Postupne po jednom zašľaháme žĺtky,
citrónovú kôru a nakoniec aj vychladnutú ryžu. Z 2 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zapracujeme do ryžovej zmesi. Polovicu zmesi
navrstvíme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy. Na ňu uložíme scedené broskyne (šťavu si odložíme na neskôr) a prikryjeme druhou polovicou
ryže. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Medzitým zvyšné bielky spolu s cukrom miešame metličkou nad vodným kúpeľom, kým sa cukor rozpustí. Potom vyšľaháme na vysokých otáčkach tuhý lesklý
sneh. Na upečený nákyp ozdobne navrstvíme sneh, vložíme naspäť do rúry a pečieme ešte 10 minút pri 200 °C. Ryžový nákyp podávame preliaty šťavou z
kompótu.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies