Národná rada SR schválila novelu zákona o vodách: Oslobodenie tepelných čerpadiel a vyvlastnenie pozemkov

NETKY.SK • 4 Október 2024, 12:53 • 2 min
Národná rada SR schválila novelu zákona o vodách: Oslobodenie tepelných čerpadiel a vyvlastnenie pozemkov

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky opätovne schválili novelu zákona o vodách, ktorá obsahuje zmeny navrhnuté prezidentom Petrom Pellegrinim. Novela prinesie oslobodenie tepelných čerpadiel typu voda-voda od poplatkov a umožní vyvlastnenie nevysporiadaných pozemkov pod vodnými stavbami, čo má prispieť k efektívnejšiemu hospodáreniu s vodnými zdrojmi.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky opätovne schválili novelu zákona o vodách, ktorá obsahuje zmeny navrhnuté prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Hlasovanie sa uskutočnilo vo štvrtok a výsledkom je, že novela nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

Pellegrini vo svojom návrhu požadoval vypustenie ustanovenia týkajúceho sa zmeny vlastníctva ciest druhej a tretej triedy, ktoré prechádzajú cez vodné stavby, pretože sa domnieval, že by mohlo byť v rozpore s Ústavou SR.

Novela prinesie viaceré dôležité zmeny v oblasti hospodárenia s vodou. Jednou z najvýznamnejších je oslobodenie tepelných čerpadiel typu voda-voda od platenia poplatkov za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd.

Tento krok má podporiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie a prispieť k ochrane životného prostredia.

Ďalšou zásadnou zmenou je zavedenie možnosti vyvlastniť nevysporiadané pozemky pod vodnými stavbami. Novela uvádza, že vyvlastňovacie konanie sa začne na návrh príslušného správcu vodnej stavby, pričom tento návrh môže podať v mene štátu do 31. decembra 2045.

Tento krok má za cieľ zjednodušiť správu a údržbu vodných stavieb a zabezpečiť efektívne hospodárenie s vodnými zdrojmi.

Schválená novela zákona o vodách tak predstavuje dôležitý krok k modernizácii vodnej legislatívy na Slovensku a jej zameranie na podporu udržateľného rozvoja a ochrany prírody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NR SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies