Národný program duševného zdravia: Vláda urobila zásadný krok v boji proti duševným problémom

NETKY.SK • 21 August 2024, 13:29 • 2 min
Národný program duševného zdravia: Vláda urobila zásadný krok v boji proti duševným problémom

BRATISLAVA - Víziou je tiež vytvorenie programov zameraných na destigmatizáciu a inklúziu osôb s psychickými poruchami a zabezpečenie systematického a kvalitného vzdelávania pre odborníkov.

slovakia

left justify in out

Komunitná, humánne zameraná a multidisciplinárna starostlivosť o duševné zdravie má byť štandardom poskytovaných služieb. Vyplýva to z Národného programu duševného zdravia a jeho akčného plánu do roku 2030, ktorý vláda schválila v stredu.

Tento materiál obsahuje množstvo opatrení, ktoré by mali viesť k systémovým a udržateľným zmenám v oblasti duševného zdravia.

Podľa materiálu Slovenská republika čelí v oblasti starostlivosti o duševné zdravie množstvu komplexných výziev.

"Nedostatočná dostupnosť k podporným službám, chýbajúce koordinované a cielené programy prevencie, zvyšujúci sa výskyt psychických porúch, neadekvátna koordinácia, nedostatočné financovanie a nízka kvalita služieb, ako aj stigmatizácia osôb s psychickými poruchami a slabá podpora ich zotavenia a integrácie do bežného života, predstavujú kľúčové témy, ktoré si vyžadujú systémové riešenia na celonárodnej úrovni," uvádza sa v programe. 

Vláda plánuje prostredníctvom tohto programu zabezpečiť humánnu, modernú a dostupnú starostlivosť o duševné zdravie pre všetkých obyvateľov Slovenska. Hlavnými cieľmi do roku 2030 sú vytvorenie nadrezortného systému koordinácie prevencie a skorej intervencie a zabezpečenie programov prevencie vo všetkých regiónoch krajiny.

Víziou je tiež vytvorenie programov zameraných na destigmatizáciu a inklúziu osôb s psychickými poruchami a zabezpečenie systematického a kvalitného vzdelávania pre odborníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Zuzana Dolinková
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies