Obdobie bryndze už tradične prichádza s mesiacom lásky, a tak nám nedalo upiecť si niečo dobré. Veríme, že vás našim receptom na bryndzový koláč s cuketou inšpirujeme.
Bryndzový koláč s cuketou
Suroviny
Cesto:
280 g hladká múka
170 g maslo
5 PL voda
1 KL soľ
Plnka:
1 ks cuketa
2 PL maslo
2 PL olivový olej
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnaku
3 vajcia
1 ks smotana na šľahanie
1/2 KL soľ
1/4 KL mleté čierne korenie
1/4 KL muškátový oriešok
200 g bryndza
Postup
Vo väčšej miske si zmiešame múku a soľ, pridáme studené maslo pokrájané na kocky a medzi prstami spracujeme, až kým nedostaneme mrveničku. Potom postupne po lyžiciach pridávame studenú vodu (4-6 polievkových lyžíc), kým nám cesto nevytvorí jeden bochník. Cesto vyformujeme do hrubého kruhu a vo fólii uložíme do chladničky na 30 minút.
Medzitým si pripravíme cuketu, ktorú umyjeme a aj so šupkou pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré rozložíme na papierovú utierku a nasolíme. Cuketu necháme aspoň 10 minút "vypotiť".
V panvici na horúcom masle a oleji opražíme nasekanú cibuľku domäkka. Pridáme cesnak, kolieska cukety a opekáme asi 3 minúty. Potom obsah panvice vysypeme do sitka, scedíme a necháme vychladnúť.
Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme tuhé cesto do kruhu o veľkosti o cca 3 cm presahujúcej priemer formy na koláč. Následne ho pomocou navinutia na valček premiestnime do suchej formy, pritlačíme dno i boky a odrežeme prečnievajúce okraje cesta. Dno korpusu poprepichujeme vidličkou a formu uložíme do mrazničky na 30 minút. Potom cesto preložíme papierom na pečenie, zaťažíme a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 15 minút. Potom opatrne vytiahneme papier a korpus pečieme ďalších 5 minút, kým jemne nezhnedne. Vyložíme z rúry a necháme odpočívať.
Do väčšej misky rozbijeme celé vajíčka, prilejeme smotanu, pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Všetko spolu vyšľaháme metličkou. Na korpus poukladáme cuketu s cibuľkou a cesnakom a prelejeme ju vajíčkovo-smotanovou zmesou. Na vrch bohato rozdrobíme kúsky bryndze a dáme piecť na ďalších 30 minút do zlatohneda.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies