Návšteva prezidenta Pellegriniho v Česku bude príležitosťou nastaviť komunikáciu

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 13:29 • 2 min
Návšteva prezidenta Pellegriniho v Česku bude príležitosťou nastaviť komunikáciu

PRAHA - Stredajšia návšteva slovenského prezidenta Petra Pellegriniho v Česku bude podľa Pražského hradu príležitosťou, ako medzi prezidentmi nastaviť otvorenú komunikáciu a predísť tak komplikáciám, ktoré nie sú v záujme ani jednej strany. Mala by tiež potvrdiť, že česko-slovenské vzťahy zostávajú výnimočné, uviedol v utorok zahraničný odbor českej Kancelárie prezidenta republiky (KPR).

slovakia

left justify in out

Kancelária prezidenta Petra Pavla podotkla, že základ vzájomných vzťahov zostáva nedotknutý aj napriek nesúladu v niektorých zásadných zahranično-politických otázkach. Pražský hrad sa podľa KPR bude snažiť s Pellegriniho kanceláriou nadviazať čo najbližšie vzťahy.

Okrem vývoja situácie na Slovensku poznamenanom atentátom na premiéra Roberta Fica budú prezidenti hovoriť najmä o posilňovaní bilaterálnej spolupráce. Hovoriť by mohli aj o spolupráci krajín v hospodárskej oblasti, napríklad v energetike, kde je podľa Pražského hradu mnoho príležitostí na spoluprácu.

V zahranično-politickej oblasti bude témou rokovania nadchádzajúci summit NATO vo Washingtone, spolupráca pri zaisťovaní obrany, ruská agresia proti Ukrajine či situácia na Blízkom východe.

Pellegrini v stredu príde do ČR na svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii hlavy štátu. Dopoludnia ho na Pražskom hrade príjme český prezident Petr Pavel, popoludní sa stretne s premiérom Petrom Fialom a tiež s vedením oboch komôr parlamentu.

Prezident Pellegrini sa v stredu v Prahe stretne s českými najvyššími ústavnými činiteľmi. Potom vo štvrtok a v piatok (27. - 28. 6.) zastúpi Slovensko na pracovnom stretnutí členov Európskej rady v Bruseli.

"Tento týždeň ma čaká prvá oficiálna zahraničná návšteva, ktorá podľa tradície smeruje do Českej republiky. Hneď potom sa presuniem do Bruselu na samit Európskej rady a ďalšie bilaterálne stretnutia," avizoval Pellegrini na sociálnej sieti.

Na Pražskom hrade privíta v stredu slovenského prezidenta jeho zahraničný náprotivok Petr Pavel. V programe má aj rokovania s podpredsedom Senátu, hornej komory českého parlamentu, Jiřím Drahošom a predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou. Rovnako sa stretne s českým premiérom Petrom Fialom. V rámci návštevy si takisto pripomenie obete tragickej streľby na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity pri pamätníku na Námestí J. Palacha.

V stredu večer sa prezident stretne v Bruseli s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Vo štvrtok má v pláne stretnutie s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou. V piatok bude Pellegrini rokovať s generálnym tajomníkom NATO Stoltenbergom. Zúčastní sa aj na pracovných stretnutiach Európskej rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Kancelárie prezidenta republiky (KPR) v Česku, Foto: SME / NR SR (archívna foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies