Ministerstvo školstva spúšťa projekt Príležitosť pre všetkých na desegregáciu vzdelávania detí z rómskych komunít

NETKY.SK • 23 Október 2024, 17:27 • 2 min
Ministerstvo školstva spúšťa projekt Príležitosť pre všetkých na desegregáciu vzdelávania detí z rómskych komunít

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR spúšťa národný projekt Príležitosť pre všetkých s cieľom podporiť desegregáciu vzdelávania detí z marginalizovaných rómskych komunít. S rozpočtom 6,9 milióna eur z európskych zdrojov projekt usiluje o odstránenie segregácie vo vzdelávaní a zlepšenie prístupu k vzdelaniu pre všetky deti na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR rozbehlo národný projekt Príležitosť pre všetkých. Jeho cieľom je podporiť desegregáciu vzdelávania detí z marginalizovaných rómskych komunít. Projekt za 6,9 milióna eur z európskych zdrojov je súčasťou širšej snahy riešiť segregované vzdelávanie v slovenských školách.

Projekt podporuje školy, aby zavádzali opatrenia, ktoré povedú k odstráneniu segregovaného vzdelávania. Segregácia môže mať rôzne formy v závislosti od typu lokality a sociálnych či demografických pomerov. Práve overovanie riešení pripravených pre podmienky v odlišných obciach a mestách bude jedným z hlavných prínosov národného projektu.

Účasť v pilotnom overovaní už potvrdilo dvanásť samospráv, medzi nimi Stará Ľubovňa, Podunajské Biskupice, Detva, Lučenec, Vyškovce nad Ipľom, Zvolen, Trebišov, Zlaté Klasy, Ostrovany, Rakúsy, Drahňov a Sady nad Torysou.

Celkový rozpočet národného projektu je 6,9 milióna eur. Opatrenia budú zahŕňať aj podporu učiteľov a školského personálu pri práci s deťmi z marginalizovaných skupín.

"Nemusíme sa príliš venovať tomu, že tento problém bol na Slovensku desaťročia zanedbávaný. Napokon, dôsledkom je aj žaloba Európskej komisie vo veci porušenia európskej smernice o rasovej rovnosti," povedal minister školstva Tomáš Drucker.

Žaloba však podľa neho nie je hlavným dôvodom, prečo ministerstvo na riešenie problému segregácie vo vzdelávaní kladie dôraz. "Robíme to preto, aby sme každému dieťaťu na Slovensku dali šancu na lepší život. Je to dobré pre deti, je to dobré pre spoločnosť, je to dobré pre budúcnosť krajiny," dodal minister.

Projekt je súčasťou širšej snahy o inklúziu detí z marginalizovaných komunít. Rezort školstva v decembri 2023 pripravil metodickú príručku desegregácie vo výchove a vzdelávaní.

V roku 2024 nadviazal konceptom monitorovania rizika segregácie aj národným projektom zameraným na vytvorenie systému varovania pred predčasným ukončením školskej dochádzky.

Legislatívnu podporu pre rozbehnuté iniciatívy obsahuje balík školských zákonov Nežná revolúcia vo vzdelávaní, o ktorom rokuje Národná rada SR.

Do konca tohto roka ministerstvo pripraví vzorové desegregačné štandardy, ktoré si budú môcť školy zapracovať do vlastných školských poriadkov. V roku 2025 rezort spustí národný projekt zameraný na inklúziu nesprávne zaradených žiakov.

V rámci projektu prebehne opätovné testovanie detí vo veku 6 až 10 rokov zaradených do špeciálnych škôl s diagnózou ľahkého mentálneho postihnutia. Výskyt diagnostikovaného postihnutia je päťnásobne vyšší medzi žiakmi z marginalizovaných rómskych komunít.

Nesprávne zaradení žiaci budú cez systém adaptačných tried presunutí do bežného vzdelávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: FB/Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies