Nebezpečné balíky: Poľsko zadržalo štyroch podozrivých z výbušných zásielok

NETKY.SK • 26 Október 2024, 09:00 • 2 min
Nebezpečné balíky: Poľsko zadržalo štyroch podozrivých z výbušných zásielok

V Poľsku došlo k dramatickému zásahu, keď bezpečnostné zložky zadržali štyroch jedincov obvinených z odosielania nebezpečných zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou pre cudzích spravodajských agentov. Títo podozriví údajne rozosielali balíky plné výbušných látok do krajín EÚ a Spojeného kráľovstva, a plánovali dokonca zásielky do Kanady.

slovakia

left justify in out

Poľské bezpečnostné zložky zadržali štyroch jedincov, ktorých obvinili z odosielania výbušnín a zápalných zariadení letecky v mene cudzích spravodajských služieb.

Podľa vyšetrovateľov skupina údajne zasielala balíky so skrytými výbušninami a inými nebezpečnými látkami prostredníctvom kuriérskych služieb do iných krajín EÚ a Spojeného kráľovstva, pričom plánovala aj zasielanie takýchto zásielok do Kanady.
Balíky boli navrhnuté tak, aby počas prepravy vybuchli alebo sa vznietili.

Zatiaľ nie sú známe informácie o tom, či niektorý z balíkov skutočne explodoval.

Na medzinárodnej úrovni sa pátra po ďalších dvoch podozrivých, uviedla prokuratúra pre poľskú tlačovú agentúru PAP.

Zadržanie tejto skupiny v Poľsku nastalo po varovaní nemeckých spravodajských služieb, ktoré minulý týždeň oznámili, že incident s podobným balíkom v júli mohol viesť k havárii lietadla.

Zásielka, odoslaná z pobaltských štátov, sa údajne vznietila v logistickom centre spoločnosti DHL v nemeckom Lipsku. Úrady nevylúčili možnosť, že by sa mohlo jednať o ruskú sabotáž.

Podľa šéfa úradu vnútroštátneho spravodajstva (BfV) Thomasa Haldenwanga len šťastná náhoda zabránila tomu, aby balík explodoval na palube lietadla.
Na začiatku tohto týždňa Poľsko zatvorilo ruský generálny konzulát v Poznani. Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski tento krok zdôvodnil sabotážnymi aktivitami Ruska v Poľsku a v Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: DPA, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies