Nedostatok hygieny a surové jedlá často dostanú turistov do nemocnice. Počuli ste o japonských streetfoodoch?

NETKY.SK • 20 Október 2024, 17:04 • 3 min
Nedostatok hygieny a surové jedlá často dostanú turistov do nemocnice. Počuli ste o japonských streetfoodoch?

Koktail so surovými rybami, najmä ak sú ryby živé, môže byť veľmi exotickým a zaujímavým kulinárskym zážitkom, ale nesie so sebou aj značné riziká. Tu sú niektoré z hlavných rizík spojených s konzumáciou takéhoto jedla. Surové ryby môžu obsahovať rôzne parazity, ako sú napríklad Anisakis, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Tieto parazity môžu infikovať tráviaci trakt a spôsobiť príznaky ako bolesť brucha, nevoľnosť, zvracanie a hnačku.

slovakia

left justify in out

Čínske streetfoody sú neoddeliteľnou súčasťou kultúry a každodenného života v Číne. Ponúkajú širokú škálu chutí a jedál, ktoré sú často lacné a rýchlo dostupné. Avšak, ako pri každom pouličnom jedle, existujú určité riziká, ktoré by mali byť brané do úvahy, najmä pokiaľ ide o hygienu a bezpečnosť potravín.

Pozor na hygienu

Jedným z hlavných rizík je nedostatočná hygiena. Mnohé stánky nemajú prístup k čistej vode na umývanie rúk a nástrojov, čo môže viesť k šíreniu baktérií a vírusov. Okrem toho, niektoré jedlá môžu byť podávané surové alebo nedostatočne tepelne upravené, čo zvyšujeriziko infekcií, ako sú salmonela alebo E. coli. Niekedy môžu predajcovia používať nekvalitné alebo staré suroviny, aby znížili náklady, čo môže viesť k otrave jedlom.

Aby ste sa chránili, vyberajte si stánky s vysokou návštevnosťou. Stánky, ktoré majú veľa zákazníkov, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú dodržiavať hygienické normy, pretože si nemôžu dovoliť stratiť zákazníkov kvôli zlým recenziám. Sledujte, či predajca používa rukavice, či má čisté pracovné prostredie a či jedlo pripravuje pred vašimi očami. Ak máte pochybnosti o kvalite vody alebo hygienických podmienkach, vyhýbajte sa surovým jedlám, ako sú sushi alebo sashimi.

Uistite sa, že jedlo je dostatočne teplé, keď ho dostanete. Studené jedlo môže byť znakom toho, že bolo pripravené už dávnejšie a mohlo byť skladované pri nesprávnej teplote. Majte pri sebe dezinfekčný gél na ruky a použite ho pred jedlom.

Čínske streetfoody môžu byť úžasným kulinárskym zážitkom, ak sa dodržiavajú základné hygienické pravidlá. Výber správneho stánku a opatrnosť pri výbere jedál môžu výrazne znížiť riziko zdravotných problémov. Vždy je lepšie byť opatrný a užiť si jedlo bez obáv o svoje zdravie.

Trhoviská vedia byť nebezpečné kvôli hygiene a surovým potravinám.
Trhoviská vedia byť nebezpečné kvôli hygiene a surovým potravinám.
Zdroj: foto: wanderlustmagazine.com

Nedovarené jedlá

Chuan, grilované mäso na špajdli, je veľmi populárne, ale ak nie je mäso dostatočne tepelne upravené, môže obsahovať škodlivé baktérie. Baozi, naparené buchty, ak nie sú dostatočne naparené, môžu obsahovať surové cesto alebo nedovarené plnky, čo môže viesť k tráviacim problémom. Jianbing, čínska palacinka, ak nie je dostatočne prepečená, môže obsahovať surové vajíčko, čo zvyšuje riziko salmonely.

Tanghulu je kandizované ovocie na špajdli, ktoré je obľúbené najmä medzi deťmi. Hoci samotné ovocie nie je nebezpečné, problém môže nastať, ak je ovocie kontaminované baktériami z nedostatočne umytých rúk alebo nástrojov. Okrem toho, kandizovaný cukor môže pri nesprávnom skladovaní prilákať hmyz, ktorý môže prenášať choroby.

Baozi sú naparené buchty plnené mäsom alebo zeleninou. Ak nie sú dostatočne naparené, môžu obsahovať surové cesto alebo nedovarené plnky, čo môže viesť k tráviacim problémom. Nedostatočne tepelne upravené mäso môže obsahovať baktérie, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom.

Hoci samotné ovocie nie je nebezpečné, problém môže nastať, ak je ovocie kontaminované baktériami z nedostatočne umytých rúk alebo nástrojov. Okrem toho, kandizovaný cukor môže pri nesprávnom skladovaní prilákať hmyz, ktorý môže prenášať choroby.
Hoci samotné ovocie nie je nebezpečné, problém môže nastať, ak je ovocie kontaminované baktériami z nedostatočne umytých rúk alebo nástrojov. Okrem toho, kandizovaný cukor môže pri nesprávnom skladovaní prilákať hmyz, ktorý môže prenášať choroby.
Zdroj: foto: dumplingconnection.com

Koktail zo surových rýb je novým trendom

Koktail so surovými rybami, najmä ak sú ryby živé, môže byť veľmi exotickým a zaujímavým kulinárskym zážitkom, ale nesie so sebou aj značné riziká. Tu sú niektoré z hlavných rizík spojených s konzumáciou takéhoto jedla.
Surové ryby môžu obsahovať rôzne parazity, ako sú napríklad Anisakis, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Tieto parazity môžu infikovať tráviaci trakt a spôsobiťpríznaky ako bolesť brucha, nevoľnosť, zvracanie a hnačku. V niektorých prípadoch môže byť potrebný chirurgický zákrok na odstránenie parazitov.

Surové ryby môžu byť kontaminované baktériami, ako sú Salmonella, Vibrio a Listeria. Tieto baktérie môžu spôsobiť vážne infekcie, ktoré môžu viesť k príznakom ako horúčka, hnačka, zvracanie a bolesť brucha. V niektorých prípadoch môžu tieto infekcie byť život ohrozujúce, najmä u ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Konzumácia surových rýb môže tiež zvýšiť riziko vírusových infekcií, ako je napríklad hepatitída A. Tento vírus sa môže prenášať kontaminovanou vodou alebo potravinami a môže spôsobiť zápal pečene, čo vedie k príznakom ako únava, nevoľnosť, bolesť brucha a žltačka.

Ryby môžu obsahovať rôzne chemické kontaminanty, ako súťažké kovy (napríklad ortuť) a priemyselné chemikálie (napríklad PCB). Tieto látky sa môžu hromadiť v tele a spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy, vrátane poškodenia nervového systému a zvýšeného rizika rakoviny.

Ako sa chrániť

Pozorujte prípravu jedla. Ak máte možnosť, sledujte, ako predajca pripravuje jedlo. Uistite sa, že mäso a morské plody sú dostatočne tepelne upravené. Vyhýbajte sa surovým jedlám, ak máte pochybnosti o hygienických podmienkach. Je lepšie vyhnúť sa surovým jedlám úplne. Dávajte pozor na teplotu jedla. Jedlo by malo byť horúce, keď ho dostanete.

Ak je jedlo studené alebo vlažné, môže to znamenať, že nebolo dostatočne tepelne upravené. Vyberajte si stánky s vysokou návštevnosťou. Stánky, ktoré majú veľa zákazníkov, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú dodržiavať hygienické normy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bbc.com, uk.lkk.com, chinahighlights.com titulná foto: tv9telugu.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies