Nemci schválili zákon o deportáciách za podporu terorizmu na internete

NETKY.SK • 26 Jún 2024, 16:02 • 2 min
Nemci schválili zákon o deportáciách za podporu terorizmu na internete

BERLÍN - Podľa návrhu zákona, ktorý v stredu schválil nemecký spolkový kabinet, bude pre tamojšie krajinské imigračné úrady jednoduchšie deportovať osoby, ktoré na internete vyslovili podporu terorizmu.

slovakia

left justify in out

V návrhu zákona sa uvádza, že deportácia bude možná už na základe komentárov na sociálnych sieťach, ktoré oslavujú alebo schvaľujú teroristický čin. Stačiť pritom bude aj stlačenie tlačidla "like" (páči sa mi to) na platformách ako Youtube, Instagram či TikTok. Na vyhostenie takýchto osôb by tak nebolo potrebné právoplatné odsúdenie.

Nemecká vládna koalícia týmto reaguje na nenávistné príspevky na internete, ktoré sa tu objavili po začiatku vojny v Pásme Gazy vlani 7. októbra a po smrtiacom útoku nožom na protiislamskom zhromaždení v Mannheime koncom mája, keď prišiel o život policajt. Spolkový kancelár Olaf Scholz preto oznámil sprísnenie príslušného zákona, spresňuje DPA.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová, ktorá zmeny predložila, argumentovala tým, že vláda "tvrdo zasiahne proti islamistickým a antisemitským nenávistným trestným činom na internete".

Kritici z opozície návrh odsúdili ako snahu potlačiť slobodu prejavu a prirovnali opatrenia k taktike autoritárskych režimov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: dpa / AFP, Foto: DW / picture alliance / Daniel Kubirski (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies