Neolitické ľudské sídlisko bolo objavené v severnej Číne

NETKY.SK • 17 Október 2024, 09:06 • 2 min
Neolitické ľudské sídlisko bolo objavené v severnej Číne

SHIJIAZHUANG - V severočínskej provincii Che-pej sa našlo neolitické ľudské sídlisko staré približne 6 000 rokov, ktoré archeológom ponúka nové dôkazy, vďaka ktorým môžu hlbšie pochopiť kultúrny vývoj a zmeny v ranom neolite v Číne.

slovakia

left justify in out

Nálezisko pamiatky Nanpanši sa nachádza v okrese Lincheng v provincii Hebei a jeho vykopávky sa začali v auguste. Archeológovia z Hebei Normal University, Inštitútu kultúrnych pamiatok a archeológie provincie Hebei, ako aj miestne orgány zodpovedné za ochranu kultúrnych pamiatok vykopali približne 300 metrov štvorcových lokality, pričom terénne práce by mali byť ukončené do konca októbra.

Podľa He Xiangdonga, postgraduálneho študenta na Vysokej škole histórie a kultúry na Hebei Normal University, boli na lokalite objavené kostené výrobky, keramika a kamenné nástroje, ako aj základy domov, hroby, urnové pohrebiská a popolnice.

Suo Lixia z úradu na ochranu a správu kultúrnych pamiatok v Lin-čchengu vysvetlil, že počas neolitu sa urnové pohreby používali pre deti, ktoré zomreli mladé, pričom ich telá sa ukladali do zakrytých keramických nádob a pochovávali sa v blízkosti domov alebo v interiéri.

"Tieto pamiatky môžu poskytnúť informácie o životných podmienkach a produktivite ľudí v tom období," povedal Liu Zhenhua, úradník zodpovedný za kultúru a cestovný ruch v Linčengu, a dodal, že sa plánuje vybudovanie archeologického parku na tomto mieste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua /
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies