Neporazení uprostred ticha: Brazília pokračuje v 20-ročnej futbalovej sérii nevidiacich

NETKY.SK • 4 September 2024, 18:21 • 2 min
Neporazení uprostred ticha: Brazília pokračuje v 20-ročnej futbalovej sérii nevidiacich

Stade Tour Eiffel zaujal svet počas olympijských hier a nie je menej malebný ani teraz, keď sa leto zmenilo na jeseň. Možno je to tým francúzskym folie a túžbou parížskeho publika rozprúdiť hluk vždy, keď sa naskytne príležitosť. Alebo je to jednoducho tým, že futbal naslepo, alebo ako ho tu nazývajú cécifoot, je akčný šport, ktorý vzrušuje rovnako ako udivuje. Nech už je dôvod akýkoľvek, je to celkom dobrá paralympijská vstupenka.

slovakia

left justify in out

Pred plným hľadiskom v utorok večer vyvrcholili kvalifikačné kolá futbalovej súťaže nevidiacich dvoma zápasmi, ktoré rozhodli o skupine A. Nastúpili v nich hostitelia Francúzsko proti Turecku, ale najprv Brazília, titáni tohto športu, proti Číne, dominantnej krajine v parasporte na celej čiare.

Priamou skutočnosťou je, že Brazília nikdy neprehrala v paralympijskej súťaži, odkedy bol futbal nevidiacich zaradený na zoznam oficiálnych športov v Aténach v roku 2004. Stále sú neporazení, ale len tesne a najtesnejším rozdielom. Na udržanie tohto rekordu bolo potrebné, aby ich vidiaci brankár Luan Gonçalves v poslednej sekunde zápasu vyškriabal loptu z čiary.

Čína v tomto zápase podala rovnako dobrý výkon ako dostala a mala vynikajúceho hráča Ruiminga Zhu, ktorý kombinoval priamočiarosť a strelecký inštinkt so schopnosťou zvládať fyzické údery, ktoré sú v tomto športe štandardom.

V Brazílii, ktorej hviezdami sú pozoruhodný Jefinho, ktorý má už 34 rokov, ale stále si dokáže vybrať spoluhráčov na 20 metrov a jeho sólový gól, ktorým získal zlato v Tokiu, sa stal zaslúžene virálnym, bolo cítiť, že energia bola rezervovaná na neskoršiu časť turnaja, takmer na ich úkor.

Futbal pre nevidiacich si vyžaduje, aby každý hráč nosil pásku cez oči, aby sa viditeľnosť medzi hráčmi v poli vyrovnala na nulu. Namiesto toho sú kľúčovými zmyslami zvuk a hmat. Lopta je naplnená ložiskami, takže hrká, tréneri môžu vydávať pokyny z rôznych miest na postrannej čiare, hráči sa musia hlasovo upozorniť (slovom "voy") predtým, ako sa pustia do ďalšieho súboja celým telom. Čo sa týka dotyku, je to jednoduché: keď dostanete loptu, cieľom je zväčša ju udržať.

To z neho robí šport, v ktorom kraľuje dribling a Brazílčania sú v ňom samozrejme brilantní. Ale sú rôzne spôsoby, ako súpera stiahnuť z kože. Jefinho je elegantný bežec, ktorý sa kĺže okolo súperov na spôsob brazílskeho Ronalda. Jeho spoluhráč Tiago, útočník (v päťčlennom tíme Brazília začala zápas so štyrmi), je skôr Diego Costa; pobeží s loptou a zároveň cez vás.

Práve tesné ovládanie a schopnosť jazdiť na výzvy pomáhajú robiť z futbalu pre nevidiacich atraktívny divácky šport. Určite to ocenili aj diváci. Fanúšikovia majú počas hry zostať ticho, ale keď sa Jardiel v druhom polčase prekrútil okolo pozornosti troch čínskych hráčov, zo všetkých kútov arény sa ozývalo nedobrovoľné "uf". Dosť bolo aj "ejkov" pri početných príležitostiach, keď boli hráči brutálne zrazení k zemi.

Požiadavka ticha vytvára na štadióne odlišnú dynamiku, ktorú francúzski organizátori využili na vytvorenie osobitnej atmosféry. Vždy, keď sa hra preruší, ako sa to často stáva počas dvoch 15-minútových polčasov, hlavný ceremoniár požaduje hluk, ktorý rozvášnený dav s radosťou splní. Podobne aj v polčasovej prestávke je hluk neutíchajúci, ale vyžaduje si, aby ho moderátor opäť stlmil, takmer zaspieval davu uspávanku, keď sa búrlivá mexická vlna pomaly zmierňuje do tichého vlnenia.

Zaslúžené nadšenie pre Brazílčanov a Číňanov sa náležite zvýšilo, keď na ihrisko nastúpil francúzsky tím. Každé prerušenie hry znamenalo zborové "Allez Les Bleus" a, aby sme boli spravodliví, jedno dieťa kričalo "Turkiye". Okrem mexickej vlny sa zdvihla aj vlna hluku, keď hliníkové tribúny dupali od jednej tribúny k druhej.

Keď domáci otvorili skóre strelou Frederica -Villerouxa, neexistujúca strecha sa rozletela v tradičnejšom štýle. Francúzsko zvíťazilo 2:0 a teraz postúpi do semifinále spolu s Brazíliou, kde sa stretne s Kolumbiou a majstrami sveta Argentínou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: The Guardian / Tom Jenkins
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies