Nešťastie po povodniach: Jeseníky čelia ďalším hrozbám zimy + VIDEÁ

NETKY.SK • 29 September 2024, 15:50 • 2 min
Nešťastie po povodniach: Jeseníky čelia ďalším hrozbám zimy + VIDEÁ

Obyvateľom severovýchodu Českej republiky sa po nedávnych povodniach nedarí zotaviť, pretože prichádzajúce zimné mesiace vyvolávajú obavy z ďalších problémov. S poškodenými kotlami a hrozbou chladného počasia sa zvyšuje tlak na vládu, aby poskytla potrebnú pomoc pre postihnuté domácnosti.

slovakia

left justify in out

Obce na severovýchode Českej republiky sa ešte nespamätali z nedávnych povodní a už musia čeliť ďalším rozmarom prírody. Zima v Jeseníkoch prichádza oveľa skôr ako v nížinách a veľkých mestách, čo vyvoláva oprávnené obavy u obyvateľov zasiahnutých povodňami, ktorým voda zaplavila kotly.

Pán František Sýkora žije v českej dedine na Jesenicku a jeho „radovka“ je zaplavená po celej ploche spodného poschodia. Jeho situácia však nie je najhoršia. „Kotol štvrtej triedy som mal zrevidovaný, kúpil som ho za 50 tisíc českých korún,“ povedal Sýkora.

Teraz je však všetko pod vodou.


Nie je jediným, koho trápi vykurovanie v zasiahnutých oblastiach. Plynom tu kúri množstvo ľudí. „Budeme musieť nájsť riešenie pre zásobovanie plynom, aby domácnosti vedeli prežiť v náhradných podmienkach,“ povedal minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pomoc zo strany vlády pre obyvateľov bez funkčných kotlov

Našťastie hlavné plynové vedenie v Jeseníku nebolo poškodené, a tak približne 600 domácností, ktoré využívajú plyn na vykurovanie, sa nemusia obávať zimy.

„Po spustení systému pôjde niečo hneď a niečo postupne. Snažíme sa to obnoviť v priebehu niekoľkých dní až týždňov,“ uviedol Pavel Mrnuštík, vedúci strediska Jeseník zo spoločnosti Sateza.
Tí, ktorí zostanú bez funkčného kotla, budú musieť využiť drahú elektrickú energiu na vykurovanie. Ministri však sľubujú, že pomôžu tým, ktorí budú musieť prechádzať na alternatívne zdroje.

„Aj pre ľudí, ktorí dočasne používajú ohrievače, sa budeme zaoberať prevádzkovými nákladmi, ak by boli vyššie,“ povedal minister životného prostredia Petr Hladík (KDU-ČSL). Rovnako sa zvažujú aj mobilné cisterny so zemným plynom.

 

Hľadanie nezvestných po povodniach pokračuje

Po povodňovej vlny zmizli predminulú sobotu štyria ľudia, pričom zachrániť sa podarilo len jedinému. Policajti našli ich auto o dva dni neskôr, avšak bolo prázdne a zmietlo ho niekoľko kilometrov proti prúdu rieky Staríča.

Hľadaní sú nezvestní ako vodní záchranári, tak aj kynológovia, ktorí prehľadávajú okolie Širokého brodu, vzdialeného asi pätnásť kilometrov od Lipovej-lázně.
„Naša práca spočíva v prechádzaní terénom, pričom psy si samy behajú a čuchajú,“ povedala kynologička Barbora Andělová.

Práca kynológom však komplikuje ťažký terén a neobvyklé podmienky po povodniach. „Okolie je zaplavené množstvom vecí, ktoré voda spláchla, a preto netrénujeme na také podmienky,“ dodal kynológ Radek Anděl.
Kynologické brigády v celej republike fungujú na dobrovoľnej báze. „Plánujeme, že tu vydržíme do nedele, a ak bude potrebné, môžeme pokračovať dlhšie, alebo nás niekto vystrieda,“ dodala Andělová. Pátranie bude po víkende pokračovať aj na poľskej strane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: CNN Prima News, imeteo, Foto: X/ world news
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies