Netanjahu a Biden sa „pravdepodobne“ stretnú vo Washingtone, keď premiér pôjde vystúpiť do Kongresu

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 10:25 • 2 min
Netanjahu a Biden sa „pravdepodobne“ stretnú vo Washingtone, keď premiér pôjde vystúpiť do Kongresu

WASHINGTON - Premiér Benjamin Netanjahu sa pravdepodobne stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom, keď bude izraelský premiér koncom mesiaca vo Washingtone, aby vystúpil na spoločné zasadnutie Kongresu, potvrdil v utorok Biely dom.

slovakia

left justify in out

„Prezident pozná premiéra Netanjahua tri desaťročia. Pravdepodobne sa uvidia, keď tu bude predseda vlády v priebehu tohto týždňa, ale v tejto chvíli nemáme čo oznámiť,“ povedal predstaviteľ Bieleho domu pre The Times of Israel s odvolaním sa na týždeň, ktorý bude Netanjahu vo Washingtone. jeho prejav z 24. júla v Kongrese.

Stretnutie sa uskutoční na pozadí ďalšieho problematického bodu vo vzťahoch medzi oboma vládami, ktorý vyvolalo video, ktoré Netanjahu zverejnil minulý mesiac a v ktorom obvinil Bidenovu administratívu zo zadržiavania značného množstva zbraní Izraelu.

USA toto tvrdenie vehementne popreli a trvali na tom, že zdržali iba jednu zásielku ťažkých bômb, ktoré nechcú, aby Izrael použil v husto obývaných častiach Gazy. Biely dom minulý týždeň uznal, že v systéme transferu zbraní USA sa nahromadili určité prekážky, ale trval na tom, že to nebolo úmyselné a že sa nimi riešili po návšteve ministra obrany Yoava Gallanta vo Washingtone. USA pripísali Gallantov „profesionálny prístup“ v zjavnej hanebnosti na adresu Netanjahua, ktorý ságu otvoril svojím videom. Gallant v DC zdôraznil dôležitosť urovnávania sporov za zatvorenými dverami. Netanjahu tvrdil, že sa o to pokúsil, ale administratíva ho zarazila.

Netanjahu sa naposledy stretol s Bidenom, keď prezident cestoval do Izraela niekoľko dní po teroristickom útoku Hamasu zo 7. októbra. Stretli sa aj dva týždne pred útokom, ale administratíva sa rozhodla usporiadať zasadnutie na okraj Valného zhromaždenia OSN a nie Bieleho domu.

Táto návšteva, Bidenove poznámky na podporu Izraela po útoku Hamasu a nasadenie dvojice lietadlových lodí do východného Stredozemného mora – s cieľom odradiť ďalších protivníkov od zapojenia sa do boja proti Izraelu – vyniesli prezidentovi v Izraeli významné uznania.

USA naďalej chránili Izrael v OSN a zásobovali Izrael zbraňami – aj keď menej často ako na začiatku vojny.

Od začiatku roka však vo Washingtone narástla frustrácia z počtu civilných obetí v Gaze v dôsledku bojov IDF; úsilie Izraela zabezpečiť dodávku humanitárnej pomoci, ktorej miera udržala pásmo na pokraji humanitárnej katastrofy; a neschopnosť Netanjahuovej vlády naplánovať povojnové riadenie Gazy, o ktorom vláda tvrdí, že povedie buď k neurčitej izraelskej vojenskej okupácii, zotrvaniu Hamasu pri moci alebo k stavu chaosu, ktorý nakoniec zapríčiní oživenie teroristickej skupiny.

Frustrácia nastala, keď USA posunuli svoju rétoriku smerom k Izraelu a začali agresívnejšie presadzovať okamžité prímerie, ktoré by ukončilo vojnu. V polovici apríla však Irán zaútočil na Izrael bezpilotným lietadlom a raketami, aby pomstil údajný útok IDF na dvojicu vysokých iránskych generálov.

USA viedli medzinárodnú koalíciu, ktorá zahŕňala Saudskú Arábiu a Jordánsko, ktorá sa pripojila k Izraelu pri zachytení veľkej väčšiny zo stoviek dronov a rakiet vypálených Iránom.

Biden zdôraznil reakciu USA na útok, aby obhájil svoj rekord v podpore Izraela počas minulotýždňovej prezidentskej debaty proti jeho predchodcovi Donaldovi Trumpovi. Denník The New York Times však v utorok informoval, že Biden pohrozil, že v prípade, že podnikne výraznú odvetu proti Iránu, stiahne podporu Izraelu.

"Dovoľte mi byť úprimný... Ak spustíte veľký útok na Irán, ste na to sami," povedal Biden Netanjahuovi v telefonáte, ktorý noviny označili za "prednášku" po úspešne zmarenom útoku zo 14. apríla. Podľa správy Netanjahu počas tohto hovoru tvrdo tlačil na Bidena, aby zasiahol Irán a nevyzeral ako slabý.

 

"Urob to a ja som preč," povedal Biden Netanjahuovi. "Vyhraj," dodal. Vineta z vojnovej miestnosti bola súčasťou rozsiahlejšieho vyšetrovania v novinách, ktoré skúmali Bidenovu duševnú bystrosť, pričom výmena sa použila na ilustráciu časov pod vysokým tlakom, keď sa zdalo, že 81-ročný prezident je "v úzkych".

Väčšina ostatných správ zahrnutých v správe zobrazuje Bidena ako čoraz zmätenejšieho, krehkejšieho a náchylnejšieho na mentálne problémy.

Netanjahuova cesta do Washingtonu bude jeho prvou od návratu na premiérsky post v decembri 2022.

Biden váhal s objatím premiéra, ktorý vytvoril koalíciu s krajne pravicovými zákonodarcami, ktorí presadzovali sériu politík, ktorým USA odporujú, vrátane veľmi kontroverzného plánu na radikálne prepracovanie súdnictva, ktoré čelilo masívnemu odporu v Izraeli a bolo odložené od vypuknutia vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Foto: The Times Of Israel / AP / Pool Photo / Miriam Alster
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies