Netanjahu zmierňuje postoj voči Iránu: Izrael sa zameria na vojenské ciele, aby predišiel eskalácii a ovplyvneniu amerických volieb

NETKY.SK • 15 Október 2024, 09:14 • 2 min
Netanjahu zmierňuje postoj voči Iránu: Izrael sa zameria na vojenské ciele, aby predišiel eskalácii a ovplyvneniu amerických volieb

JERUZALEM - Izrael sa rozhodne o svojich krokoch voči Iránu podľa vlastných národných záujmov, hoci zohľadní stanovisko USA, uviedol premiér Benjamin Netanjahu. Ten prisľúbil, že izraelské odvetné opatrenia sa zamerajú na iránske vojenské ciele, čím sa chce vyhnúť zásahom do amerických volieb a ďalšej eskalácii konfliktu. Tento postoj upokojil USA, ktoré súhlasili s vyslaním raketového systému THAAD na ochranu Izraela.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Izrael bude počúvať Spojené štáty, ale o svojich krokoch bude rozhodovať podľa vlastných národných záujmov, uviedol v utorkovom vyhlásení úrad premiéra Benjamina Netanjahua. Toto vyhlásenie bolo pripojené k článku denníka Washington Post, v ktorom sa uvádza, že Netanjahu povedal administratíve prezidenta Joea Bidena, že Izrael zasiahne iránske vojenské, nie jadrové alebo ropné ciele.

Premiér Benjamin Netanjahu povedal americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, že odvetné opatrenia Izraela proti Iránu za jeho útok balistickou raketou nebudú zahŕňať údery na nevojenské objekty, ako sa uvádza v pondelkovej správe, podľa ktorej izraelský premiér obmedzil plánované opatrenia, aby sa vyhol zasahovaniu do amerických volieb.

Správa denníka Washington Post, ktorá sa odvoláva na dvoch predstaviteľov oboznámených s touto záležitosťou, vrátane jedného, ktorý bol označený za amerického úradníka, poukázala na zmiernenie Netanjahuovho postoja ako na kľúčový faktor pri rozhodnutí USA poslať Izraelu moderný systém protivzdušnej obrany proti balistickým raketám.

Blízky východ je už niekoľko týždňov v stave vysokej pohotovosti, pretože očakáva sľúbenú odvetu Izraela po tom, ako Irán 1. októbra vypustil na krajinu približne 200 balistických rakiet ako odvetu za zabitie šéfa teroristického hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha.

Rakety vypálené z Iránu smerom na Izrael sú vidieť nad Jeruzalemom 1. októbra 2024.
Rakety vypálené z Iránu smerom na Izrael sú vidieť nad Jeruzalemom 1. októbra 2024.
Zdroj: Flash90 / Noam Revkin Fenton

Biden povedal, že by nepodporil útok na iránske jadrové zariadenia, a trhy s ropou boli napäté z perspektívy izraelského útoku na iránske ropné polia.

Štáty Perzského zálivu lobovali vo Washingtone, aby Izrael neútočil na iránske ropné zariadenia, pretože sa obávajú, že v prípade eskalácie konfliktu by sa ich vlastné ropné zariadenia mohli dostať pod paľbu zástupcov Teheránu.

Predtým sa predpokladalo, že Izrael uvažuje o útokoch na iránsku ropnú infraštruktúru alebo jadrové zariadenia, proti čomu USA namietajú, pretože by to mohlo viesť k eskalácii bojov vrátane iránskych odvetných útokov na civilnú infraštruktúru v Izraeli alebo iných regionálnych štátoch, ktoré sú na strane Západu.

Podľa jedného z predstaviteľov citovaných v správe bude cieľom odvetných opatrení Izraela vyhnúť sa "politickému zasahovaniu do volieb v USA".

Útok na ropnú infraštruktúru by mohol viesť k zvýšeniu cien energií, zatiaľ čo útok na jadrové zariadenie by mohol rozšíriť boje a zapojiť do nich USA. Americkí voliči nespokojní s jedným alebo druhým výsledkom by mohli vyjadriť svoju nespokojnosť pri volebných urnách, čo by poškodilo demokratickú podpredsedníčku USA Kamalu Harrisovú a pomohlo republikánovi Donaldovi Trumpovi.

Štáty Perzského zálivu tiež lobovali vo Washingtone, aby Izrael neútočil na iránske ropné zariadenia, pretože sa obávajú, že v prípade eskalácie konfliktu by sa ich vlastné ropné zariadenia mohli dostať pod paľbu zástupcov Teheránu.

Úradníci, ktorých citoval denník Post, uviedli, že Netanjahuov "umiernenejší" postoj upokojil obavy USA a podnietil Bidena k tomu, aby súhlasil s vyslaním raketového systému THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) Izraelu, ktorý ho má chrániť pred akoukoľvek odvetou Iránu v reakcii na odvetné opatrenia Izraela. Pentagón v nedeľu potvrdil, že do Izraela posiela batériu THAAD spolu s približne 100 vojakmi na obsluhu systému.

Americká armáda rozmiestňuje systém protiraketovej obrany THAAD v Izraeli, marec 2019.
Americká armáda rozmiestňuje systém protiraketovej obrany THAAD v Izraeli, marec 2019.
Zdroj: US Army Europe


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Reuters, Foto: The Times Of Israel
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies