Neuveriteľný záber ukazuje prekvapeného tuleňa v papuli veľryby hrbatej +VIDEO

NETKY.SK • 18 September 2024, 18:31 • 2 min
Neuveriteľný záber ukazuje prekvapeného tuleňa v papuli veľryby hrbatej +VIDEO

Fotograf prírody na ostrove Vancouver tvrdí, že nikdy nevidel nič podobné tomu, čo jeho fotoaparát zachytil počas nedávneho pozorovania veľrýb pri Victorii.

slovakia

left justify in out

Tomis Filipovic, prírodovedec a pedagóg zo spoločnosti Eagle Wing Tours, povedal pre Global News, že boli so skupinou na výlete v okolí William Head, keď zbadali miestnu veľrybu hrbatú známu ako Zillion"Myslím, že má asi deväť rokov, vlani priviedla na svet mláďa," povedal.

"Tento rok sa vrátila sama, bez mláďaťa. A my sme ju len pozorovali, viete, ako pláva okolo a vo veľkých kruhoch. Vtedy si kapitán lode všimol tvoriacu sa guľu návnady," dodal Filipovic. "A tak hŕba menších vtákov vynášala tieto gule sleďov na hladinu a čajky sa na nich kŕmili," povedal.

"A Zillion sa o to zaujímala." Keď premiestňovali loď, Filipovic povedal, že vtedy si všimli tuleňa. Prevaľoval sa v jednej z gúľ s návnadou. Povedal, že videli nos a fúzy tuleňa, ktorý si zrejme pochutnával na sleďoch.

"Zillion urobila silný bočný výpad. Všimli sme si, že sa vrátila a stále otvárala a zatvárala ústa," povedal Filipovic.

Hrdlo veľryby hrbatej je veľké len ako grapefruit, takže ich nemohla prehltnúť. "Keď som priblížil cez objektív záber po tom, čo sa akoby zastavila, videl som, ako sa tuleň v jej ústach zmieta," povedal Filipovic. "Tuleň, bohužiaľ, neuhol veľrybe včas z cesty. Nakoniec však z jej papule vykĺzol a nič sa mu nestalo. Zillion bola tiež v poriadku a od lode sa vzdialila. Neskôr sa opäť začala kŕmiť," dodal.

 

 

 

Vráskavec dlhoplutvý je druh veľryby z rodu Megaptera z čeľade vráskavcovité. Na vrchnej časti je tmavomodrý, na spodnej strane máva svetlé alebo biele škvrny. Napriek veľkosti je jeho telo ladné a „atletické“, schopné vymrštiť sa nad morskú hladinu.
Vráskavec dlhoplutvý je druh veľryby z rodu Megaptera z čeľade vráskavcovité. Na vrchnej časti je tmavomodrý, na spodnej strane máva svetlé alebo biele škvrny. Napriek veľkosti je jeho telo ladné a „atletické“, schopné vymrštiť sa nad morskú hladinu.
Zdroj: Whale Scientist

V posledných rokoch sa pri pobreží Britskej Kolumbie prudko zvýšil počet týchto druhov veľrýb, ktoré sa zvyčajne živia malými rybami a krilom tak, že cez ústa vypúšťajú veľké množstvo vody.

Tento návrat podnietil ochranárov, aby varovali kapitánov lodí, aby boli mimoriadne opatrní v oblastiach, kde sa vyskytujú hrbáče. Tieto cicavce sú obzvlášť náchylné na nárazy plavidiel kvôli svojmu správaniu pri kŕmení na hladine a nepredvídateľnému spôsobu pohybu.

Na medzinárodnej úrovni sú tieto veľryby chránené pred komerčným lovom vďaka Medzinárodnej veľrybárskej komisii (IWC). Osemdesiatosem krajín súhlasilo s memorandom z roku 1982, ktoré zabezpečilo zákaz komerčného lovu veľrýb. Zákaz komerčného lovu veľrýb umožnil predovšetkým obnovu populácie veľrýb. V súčasnosti ustanovenia o domorodých látkach a vedeckom výskume stále umožňujú určitý lov veľrýb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CTV News, Whale Scientists, Global News, Foto: X / New York Post
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies