Nigérijskou zoologickou záhradou sa prehnali záplavy: Zmietli hady a krokodíly do obytných štvrtí + VIDEÁ

NETKY.SK • 12 September 2024, 18:53 • 2 min
Nigérijskou zoologickou záhradou sa prehnali záplavy:  Zmietli hady a krokodíly do obytných štvrtí + VIDEÁ

MAIDUGURI - Záplavy, ktoré sa vyliali z pretekajúcej priehrady v severnej Nigérii, pohltili zoologickú záhradu a odniesli zvieratá vrátane krokodílov a hadov do obcí, pretože región bojuje s najhoršími záplavami za posledné roky.

slovakia

left justify in out

V severovýchodnom štáte Borno, ktorý je jednou z oblastí najviac postihnutých záplavami v regióne, predstavitelia štátnej zoologickej záhrady v utorok uviedli, že prívaly vody zabili "viac ako 80 %" voľne žijúcich zvierat v zariadení a vyplavili zvieratá vrátane smrteľne nebezpečných plazov do okolia."

Video pštrosa, ktorý sa brodí cez zaplavenú cestu v hlavnom meste Maiduguri, bolo široko zdieľané na sociálnych sieťach.

Hovorca nigérijskej agentúry pre zvládanie katastrof NEMA Manzo Ezekiel v stredu pre CNN uviedol, že sa vynakladá úsilie na opätovný odchyt zvierat. "Verím, že manažéri zoologickej záhrady si neoddýchnu. Budú robiť všetko pre to, aby niektoré zo zvierat, ktoré sa im podarí zachrániť, dostali späť, pretože zvieratá, ktoré sa tam dostanú, budú predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí," povedal.

Rozsiahle oblasti Maiduguri sú stále zaplavené po tom, čo sa cez víkend preliala priehrada Alau, vzdialená 20 kilometrov juhovýchodne od mesta, a celé domy zostali zatopené.

Agentúra OSN pre utečencov (UNHCR) označila záplavy za najhoršie v Maiduguri za posledných 30 rokov. Úrady nepotvrdili žiadne úmrtie ľudí v dôsledku tejto udalosti, ale v posledných týždňoch zahynulo pri iných záplavách v celej krajine viac ako 200 ľudí.

Agentúra OSN uviedla, že podľa odhadov bolo v Maiduguri postihnutých približne 280 000 ľudí a ďalších približne 200 000 bolo v meste vysídlených.

Podľa najnovších údajov agentúry NEMA, ktoré poskytla televízii CNN, si týždne záplav v Nigérii vyžiadali 229 obetí a viac ako 386 000 ľudí muselo opustiť svoje domovy. Z údajov vyplýva, že povodne najviac postihli severnú Nigériu.

Agentúra NEMA uviedla, že sa zrútil jeden z prepadov priehrady Borno, čo "viedlo k výraznému zvýšeniu prietoku vody... a zhoršeniu záplav v okolitých oblastiach". Jej hovorca Ezekiel pre CNN povedal, že "záplavy sú veľmi intenzívne" a "presahujú to, čo sa predpovedalo". "Nepredpokladali sme, že sa do mesta nahrnie takýto objem vody," dodal.

Nigérijská meteorologická agentúra NIMET však varovala pred rizikom prívalových povodní v celej krajine v dôsledku prívalových dažďov.

Minulý mesiac Nigérijská agentúra pre hydrologické služby (NIHSA) tiež varovala pred stúpajúcou hladinou rieky Niger, jednej z najväčších riek v krajine, a vyzvala štáty, aby sa mali na pozore.

Podľa prognóz Medzivládneho panelu pre zmenu klímy sa očakáva, že extrémne zrážky sa budú vyskytovať čoraz častejšie a intenzívnejšie takmer v celej Afrike vrátane Nigérie, keďže sa planéta otepľuje v dôsledku zmeny klímy spôsobenej ľudskou činnosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: News.az
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies