Nikaragua prerušila diplomatické vzťahy s Izraelom a označila jeho vládu za fašistickú

NETKY.SK • 12 Október 2024, 09:00 • 2 min
Nikaragua prerušila diplomatické vzťahy s Izraelom a označila jeho vládu za fašistickú

Nikaragua v piatok oznámila prerušenie diplomatických stykov s Izraelom, pričom izraelskú vládu označila za fašistickú a genocídnu. Vláda v Managüe zdôvodnila toto rozhodnutie útokmi Izraela na palestínske územia, pričom kongres už schválil rezolúciu žiadajúcu kroky pri príležitosti prvého výročia vojny v Pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

V piatok oznámila Nikaragua prerušenie diplomatických stykov s Izraelom, pričom izraelskú vládu označila za fašistickú a genocídnu.

Vo vyhlásení nikaragujskej vlády sa prerušenie vzťahov zdôvodňuje útokmi, ktoré Izrael podniká na palestínske územia. Kongres krajiny už predtým v piatok schválil rezolúciu, ktorá požaduje, aby Nikaragua podnikla kroky pri príležitosti prvého výročia vojny v Pásme Gazy.

Podľa nikaragujskej vlády sa konflikt "rozširuje aj do Libanonu a vážne ohrozuje Sýriu, Jemen a Irán".

Blízky východ sa nachádza vo vysokom pohotovostnom stave pre možnú ďalšiu eskaláciu v regióne po raketovom útoku Iránu na Izrael 1. októbra.

Irán podporuje libanonské militantné hnutie Hizballáh, na ktoré sa Izrael zameral v sérii nedávnych smrteľných útokov.
Irán je tiež spojencom administratívy nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu.

V posledných rokoch sa Nikaragua stáva čoraz izolovanejšou, najmä po tom, ako Ortega v roku 2018 zasiahol proti protivládnym protestom, ktoré si podľa ľudskoprávnych organizácií vyžiadali približne 300 mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies