Exportné fórum v Žiline: Slovensko posilňuje ekonomickú diplomaciu a podporu exportu + VIDEÁ

NETKY.SK • 8 Október 2024, 15:28 • 2 min
Exportné fórum v Žiline: Slovensko posilňuje ekonomickú diplomaciu a podporu exportu + VIDEÁ

ŽILINA - Minister zahraničných vecí Juraj Blanár a minister športu Dušan Keketi otvorili v Žiline štvrtý ročník Exportného fóra, najväčšieho podujatia ekonomickej diplomacie na Slovensku. S rekordným počtom účastníkov a bilaterálnymi konzultáciami s 180 zástupcami firiem a 62 ekonomickými diplomatmi má fórum ambíciu posilniť slovenský export a medzinárodnú spoluprácu.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár a minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi dnes otvorili v Žiline štvrtý ročník Exportného fóra. Toto najvýznamnejšie podujatie ekonomickej diplomacie na Slovensku organizuje Ministerstvo zahraničných vecí spolu s Radou slovenských exportérov.

Na fóre sa zúčastňuje rekordný počet slovenských spoločností a verejných štátnych organizácií.

Na podujatí sa zúčastní viac ako 400 účastníkov, ktorí využijú unikátnu možnosť absolvovať bilaterálne konzultácie. Týchto konzultácií sa zúčastní 180 zástupcov firiem, ktorí sa stretnú so 62 ekonomickými diplomatmi, zástupcami veľvyslancov a konzulov a ďalšími pracovníkmi zaoberajúcimi sa agendou ekonomickej diplomacie.

V rámci výstavy Mini Expo sa prezentuje 20 spoločností a inštitúcií.

Minister Blanár zdôraznil, že Slovensko má v rámci OECD druhú najotvorenejšiu ekonomiku, čo robí export, investície a medzinárodnú spoluprácu kľúčovými pre rozvoj krajiny. "Podporujeme aktivity domácich firiem a naším cieľom je posilniť ekonomický rozmer našej zahraničnej politiky,“ uviedol.

Exportné fórum, ktoré sa koná po úspešných ročníkoch v Bratislave, Šamoríne a Košiciach, je platformou na priame spojenie podnikateľov s ekonomickými diplomatmi a predstaviteľmi štátnej správy, čo umožňuje výmenu názorov na proexportnú politiku Slovenska.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Chovanec dodal, že Exportné fórum pomáha prepojiť slovenských exportérov s ekonomickými diplomatmi pracujúcimi na zastupiteľských úradoch SR v zahraničí.

"Ekonomická diplomacia a jej vplyv vo svete rastie, a preto je dôležité chrániť záujmy slovenských firiem v zahraničí," zdôraznil.

Nosnou témou Exportného fóra 2024 je "20 rokov členstva SR v EÚ ako záruka trvalo udržateľného rozvoja Slovenska". Odborné diskusie sa zameriavajú aj na digitálnu transformáciu, inovácie a efektívne partnerstvo medzi štátom a podnikateľmi pri presadzovaní ekonomických záujmov v zahraničí.

Rada slovenských exportérov, ktorá fórum spoluorganizuje, združuje slovenské firmy snažiace sa expandovať do zahraničia. Predseda rady Lukáš Parízek uviedol, že slovenské firmy bez štátnej podpory ťažšie presadia na zahraničnom trhu.

Ministerstvo zahraničných vecí pripravilo zmeny v sieti zastupiteľských úradov a plánuje navýšiť počet ekonomických diplomatov zo 17 na 43, ktorí sa budú naplno venovať ekonomickej diplomacii.

Juraj Blanár informoval o otvorení nových zastupiteľských úradov v Alžírsku, na Filipínach, v Malajzii a Tanzánii, čo má za cieľ posilniť prítomnosť Slovenska na dynamicky sa rozvíjajúcich trhoch.

Na Exportnom fóre boli ocenené aj tri slovenské spoločnosti za ich prínos pri presadzovaní ekonomických záujmov Slovenska a šírenie dobrého mena v zahraničí. Minister Blanár odovzdal Zlaté plakety spoločnostiam KONŠTRUKTA - Industry, MSM GROUP a SEC Technologies.

"Tieto firmy dokazujú, že Slovensko má špičkových odborníkov a svetu má čo ponúknuť," dodal minister.

Tento ročník Exportného fóra v Žiline tak nielen posilňuje prepojenie slovenských firiem s medzinárodným trhom, ale aj vytvára priestor na diskusiu o budúcnosti a smerovaní slovenskej ekonomickej diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies