Nintendo otvorilo múzeum v Kjóte: Hravý pohľad do histórie herného giganta + VIDEO

NETKY.SK • 5 Október 2024, 13:14 • 3 min
Nintendo otvorilo múzeum v Kjóte: Hravý pohľad do histórie herného giganta + VIDEO

KJÓTO - V Kjóte bolo otvorené nové múzeum spoločnosti Nintendo, ktoré sa stáva hlavným lákadlom pre milovníkov videohier v Japonsku. Múzeum ponúka interaktívne zážitky a historické exponáty od prvých hracích kariet až po moderné konzoly Nintendo Switch. Medzi lákadlá patrí aj miestnosť plná masívnych ovládačov, ktoré vyžadujú spoluprácu dvoch hráčov. Návštevníci sa môžu ponoriť do nostalgie a zábavy, ktorá sprevádza viac než 130-ročnú históriu herného giganta.

slovakia

left justify in out

Inšpiráciou pre nové múzeum spoločnosti Nintendo bola čiastočne pretrvávajúca iritácia Shigeru Miyamota. Každý rok v určitom okamihu tvorca Super Maria robí prezentáciu pre približne stovku nových zamestnancov, ktorí nastúpili do spoločnosti. Je to pokus o vysvetlenie podstaty toho, čo robí spoločnosť Nintendo kreatívnou silou. 

"Hovorím dve hodiny," povedal Miyamoto počas rozhovoru pri okrúhlom stole pred otvorením múzea. "A po 20 rokoch to už nechcem robiť."

Spoločnosť Nintendo bola založená v roku 1889 v Kjóte, 100 rokov pred vydaním Game Boya. Dlho predtým, ako sa stala spoločnosťou vyrábajúcou videohry, vyrábala karty hanafuda zdobené výjavmi z prírody, ktoré sa používali na hranie niekoľkých rôznych hier populárnych v Japonsku. Do roku 1969 spoločnosť Nintendo rozšírila svoju činnosť o hracie karty a hračky západného štýlu a postavila závod na ich výrobu v južnom Kjóte.

Až do roku 2016 fungoval závod Uji Ogura ako továreň na výrobu kariet a zároveň ako opravárenské centrum pre konzoly spoločnosti. Teraz sa zmenila na múzeum spoločnosti Nintendo, ktoré bude otvorené 2. októbra a v ktorom bude vystavená celá história herného gigantu.

Múzeum Nintendo: Hravý svet video hier v Kjóte

Spoločnosť Nintendo otvorilo múzeum v meste Kjóto, kde spolu so zábavným parkom Super Nintendo World v Universal Studios v Osake bude hlavným lákadlom pre turistov, ktorí sa v Japonsku venujú videohrám. Je rozložené na dvoch poschodiach: na poschodí je galéria výrobkov Nintendo, od hracích kariet až po Nintendo Switch.

Na prízemí sú interaktívne exponáty, kde si môžete zahrať úryvky z hier Nintendo na komicky gigantických ovládačoch, na ktorých obsluhu sú potrební dvaja ľudia, a v retro zóne sa môžete na nie úplne štedrých sedem minút ponoriť do hry NES, SNES alebo N64. Alebo môžete vstúpiť do rekonštrukcie japonskej domácnosti zo 60. rokov minulého storočia a odpáliť pálkou pingpongové loptičky (pálkovaciu hračku Ultra Machine vyvinul Gunpei Yokoi, vynálezca Game Boya, a vydal ju v roku 1967).

Zvonku je múzeum nevýrazné, nevýrazná sivá stavba, ktorá by sa nezmestila do kancelárskeho bloku. (Nie je nepodobná centrálnej kancelárii spoločnosti Nintendo, ktorá sa tiež nachádza v Kjóte.) Ale hravosť sa stáva zjavnejšou, čím bližšie sa dostanete. Keď sa priblížite ku vchodu, privíta vás séria warpových rúrok a plávajúcich blokov, doplnená o huby. Vo dverách sa nachádza kvarteto farebných ropúch spolu so zarámovanou kópiou Miyamotovho rozmarného podpisu.

Interaktívne zážitky

Hlavné poschodie múzea má atmosféru zábavného parku. Nachádza sa tu niekoľko interaktívnych exponátov, z ktorých každý má byť mierne zmodernizovanou podobou staršieho produktu spoločnosti Nintendo. Nintendo napríklad kedysi vyrobilo odpaľovací stroj, takže sa môžete vydať do malebných obývačiek v japonskom štýle a triafať loptičkami.

Je tu verzia plošinovky Game & Watch, kde pomocou svojho tieňa pomáhate postavičke prekonať nebezpečné priepasti, a strelnica, kde môžete pomocou NES Zappera strieľať virtuálne paintballové guľôčky na klasických nepriateľov Super Maria. Najjednoduchším exponátom je jednoducho miestnosť plná klasických hier, ktoré sú emulované cez Switch Online. Je tu aj stroj na testovanie lásky (ďalší málo známy raný produkt spoločnosti Nintendo).

Vrcholom poschodia je pravdepodobne miestnosť plná masívnych klasických ovládačov, z ktorých každý vyžaduje dve osoby na hranie. Ak chcete prejsť hru Super Mario Bros. pomocou ovládača NES veľkosti novinkového šeku, jeden hráč ovláda pohyb pomocou D-padu, zatiaľ čo druhý ovláda beh a skákanie. Ak chcete lietať v hre Pilot Wings, potrebujete dvoch ľudí, aby ste zdvihli ovládač Wii Remote veľkosti jumbo a nakláňali ho, aby ste mohli pilotovať lietadlo. Tieto zážitky sú zábavné tak, ako by ste od spoločnosti Nintendo očakávali, najmä preto, že naďalej zdokonaľuje svoje schopnosti v navrhovaní fyzických priestorov.

obrazok
interiér múzea Nintendo v japonskom Kjóte
Zdroj: Nintendo
obrazok
interiér múzea Nintendo v japonskom Kjóte
Zdroj: The Japan Times / Joel Tansey
obrazok
interiér múzea Nintendo v japonskom Kjóte
Zdroj: TIme News


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, The Verge, CNN, Foto: The Japan Times / Bloomberg
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies