Nižšia úroda obilnín a repky je dôsledkom menších hektárových výnosov

NETKY.SK • 8 Júl 2024, 16:37 • 2 min
Nižšia úroda  obilnín a repky je dôsledkom  menších hektárových výnosov

BRATISLAVA - Prvé odhady naznačujú medziročný pokles úrody hustosiatych obilnín o viac ako 14 %. Hektárové výnosy skoro všetkých obilnín však prevýšia ich 5-ročné priemery, uviedol Štatistický úrad SR.

slovakia

left justify in out

Očakávaná celková úroda hustosiatych obilnín na úrovni 2,7 miliónov ton by mala byť v porovnaní s minuloročnou definitívnou úrodou o takmer 460-tisíc ton nižšia. Na medziročnom poklese nad 14 % sa podieľalo najmä významné zníženie pestovateľskej výmery pšenice.

Celková osiata plocha hustosiatych obilnín bola 506,9 tisíc hektárov, čo je o 43 tisíc hektárov menej ako vlani. Medziročný pokles osiatych plôch je na úrovni 7,8 %. Rovnako tak úroda repky olejnej by mala medziročne poklesnúť o 22 %.

Zozbierať by sa jej malo takmer 420 tisíc ton, pri očakávanom výnose 2,95 tony z hektára. Vyplýva to z prvého odhadu úrody, ktorý na základe informácií zozbieraných k 20. júnu 2024 spracoval Štatistický úrad SR.

Priaznivé počasie minulý rok podporilo úrodnosť a výnosy z hektára všetkých obilnín tak významne prekročili priemery posledných piatich rokov. Teplé jarné počasie aj tento rok síce umožnilo skoršie dozrievanie obilnín aj repky, ale intenzívne zrážky a striedanie teplôt pred tohtoročnou žatvou môžu nakoniec ovplyvniť celkovú úrodu.

Aj keď poľnohospodári očakávajú medziročný pokles úrody, výnosy z hektára by pri odhadovaných plodinách s výnimkou jačmeňa a repky mali prekročiť priemery za posledných päť rokov.

Najčastejšie pestovaná obilnina na Slovensku pšenica, ktorá tvorí viac ako dve tretiny plôch hustosiatych obilnín, sa v tomto roku pestuje na ploche 349 tisíc hektárov. Ide o výrazný pokles výmery v porovnaní s minulým rokom.

Priemerný hektárový výnos by mal dosiahnuť 5,65 tony pšenice z hektára, čo je menej ako v roku 2023, kedy výnosy dosiahli úroveň 6,12 ton z hektára. Je to však o 4,8 % vyšší výnos, ako je 5-ročný priemer. Celková úroda pšenice by tak mala atakovať takmer 2 milióny ton.

Celková úroda druhej najpestovanejšej hustosiatej obilniny, jačmeňa, by mala dosiahnuť 637 tisíc ton, čo je o 5,6 % viac než vlani. Bude to dôsledok medziročne väčšej osiatej plochy.

Priemerná očakávaná produkcia 5 ton z hektára jačmeňa je o 0,3 tony nižšia ako vlaňajšia úroveň a súčasne je približne na úrovni päťročného priemeru. V prípade očakávaných výnosov ide o prvý odhad, ktorý sa bude spresňovať podľa vývoja klimatických podmienok v ďalších odhadoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies