Nová daň pre nealkoholické nápoje s pridaným cukrom: Bude platiť od nového roka

NETKY.SK • 12 September 2024, 09:48 • 2 min
Nová daň pre nealkoholické nápoje s pridaným cukrom: Bude platiť od nového roka

BRATISLAVA - Nová daň bude účinná od 1. januára 2025.

slovakia

left justify in out

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, vrátane bežných balených nápojov, sirupov či energetických nápojov, budú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani.

"Navrhuje sa zdaňovať prvé dodanie sladeného nealkoholického nápoja v tuzemsku, nakoľko tento systém najlepšie zohľadňuje cash flow dotknutých platiteľov dane," uviedlo Ministerstvo financií (MF) SR v dôvodovej správe k zákonu o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý v stredu definitívne schválila Národná rada SR.

Táto daň bude nepriama daň zo spotreby a budú ju platiť podnikateľské subjekty, ktoré dodávajú nápoje na domáci trh. Daň bude zahrnutá do ceny týchto nápojov. MF SR zároveň oznámilo, že z návrhu vypustilo sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a rastlinné alternatívy, ako aj koncentrované balené látky s charakterom liečiva a výživové doplnky, napríklad šumivé vitamínové tablety alebo proteínové nápoje s pridaným cukrom.

Naopak, schválený pozmeňujúci návrh rozšíril daň aj na sladené nealkoholické nápoje obsahujúce kávu, čaj alebo ich náhrady, vrátane tých s pridaným mliekom či rastlinnými alternatívami. "Ide napríklad o balenú ľadovú kávu, kávové nápoje s rastlinnými náhradami mlieka alebo balené čaje s mliekom," doplnili poslanci.

Pre balený nápoj pripravený na konzumáciu, ktorý obsahuje pridaný cukor alebo sladidlo, bude sadzba dane 0,15 eura na liter, pričom energetické nápoje s vysokým obsahom kofeínu budú podliehať vyššej sadzbe 0,30 eura na liter.

"V prípade balených koncentrovaných látok, ktoré si vyžadujú ďalšiu prípravu, bude sadzba 1,05 eura na liter alebo 4,30 eura na kilogram," uvádza zákon.

Zákonodarcovia schválili aj osobitné zdanenie pre podnikateľov, ktorí by sa pred účinnosťou zákona nadmerne predzásobili sladenými nápojmi, aby sa vyhli dani. "Táto daňová povinnosť sa bude týkať iba subjektov, ktoré by mohli negatívne ovplyvňovať trh," upozornili predkladatelia.

"Vzhľadom na vysoký deficit verejných financií je táto daň súčasťou súboru konsolidačných opatrení na zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu a stabilizáciu verejných financií," vysvetlil rezort financií. Odhaduje sa, že daň prinesie v roku 2025 viac ako 79 miliónov eur, v roku 2026 to bude 108 miliónov eur a v roku 2027 až 110 miliónov eur.

Ministerstvo financií dodalo, že daň zo sladených nápojov je bežným nástrojom v členských štátoch Európskej únie a iných krajinách sveta a zdanenie sladených nápojov odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Nová daň bude účinná od 1. januára 2025.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NR SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies