Nové Mozartovo dielo objavené v Lipsku: Čaká ho premiéra v septembri

NETKY.SK • 21 September 2024, 09:00 • 2 min
Nové Mozartovo dielo objavené v Lipsku: Čaká ho premiéra v septembri

V Lipsku objavili partitúru neznámeho 12-minútového diela Wolfganga Amadea Mozarta. Skladba, ktorá má premiéru 21. septembra, pozostáva zo siedmich častí pre sláčikové trio a nesie názov „Ganz kleine Nachtmusik“

slovakia

left justify in out

Hudobná knižnica v Lipsku našla vo svojich zbierkach partitúru doposiaľ neznámeho, 12-minútového diela skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta.

Dielo nesie názov Serenate ex C a pochádza zo zbierky Carla Ferdinanda Beckera.

Predpokladá sa, že Mozart toto dielo skomponoval v rokoch 1760 až 1770. Skladba je zostavená zo siedmich miniatúrnych častí určených pre sláčikové trio, ktoré tvoria dvoje huslí a violončelo.

Obrazok
Zdroj: saarbruecker

Podľa tlačovej správy knižnice nejde o Mozartov pôvodný rukopis, ale o kópiu, ktorá bola vyhotovená približne v roku 1780. Nie je však známe, kto presne dielo prepísal.

Skladbu objavili pri príprave nového vydania Köchelovho zoznamu, čo je kompletný katalóg Mozartových hudobných diel. Nové dielo dostalo názov Ganz kleine Nachtmusik (Veľmi malá nočná hudba). Tento katalóg aj skladbu predstavili minulý štvrtok v Salzburgu, pričom jej nemecká premiéra je naplánovaná na 21. septembra v Lipskej opere.


Mozart, jeden z najvýznamnejších skladateľov viedenskej klasicistickej školy, začal komponovať už v detstve. Za svoj život vytvoril viac než 600 diel, medzi ktorými nájdeme 16 omší, 14 opier a približne 50 symfónií.

obrazok
Zdroj: slobodenpecat
obrazok
Zdroj: laregione.ch


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: mestská knižnica v Lipsku, Foto: WDR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies