Nové povolenie pre občanov EÚ na vstup do Británie bude stáť 10 libier

NETKY.SK • 13 September 2024, 15:41 • 2 min
Nové povolenie pre občanov EÚ na vstup do Británie bude stáť 10 libier

LONDÝN - Povolenie ETA je možné zakúpiť cez internetové stránky britskej vlády alebo prostredníctvom aplikácie.

slovakia

left justify in out

Občania krajín Európskej únie budú od 2. apríla 2025 na vstup do Británie potrebovať povolenie a budú musieť uhradiť poplatok desať libier. Nariadenie slúžiace na ochranu hraníc sa nevzťahuje len na osoby, ktoré musia mať víza a na občanov Írska, informovala britská vláda.

Po odchode Británie z Európskej únie v roku 2020 začal Londýn postupne sprísňovať pravidlá vstupu do krajiny. Takzvané elektronické cestovné povolenie (ETA) začala Británia od novembra 2023 vyžadovať od občanov Kataru a od tohtoročného februára aj od obyvateľov Bahrajnu, Jordánska, Kuvajte, Ománu, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

Z doteraz nejasných dôvodov bolo neskôr Jordánsko zo zoznamu vyškrtnuté, píše denník The Independent.

Obyvatelia mimoeurópskych krajín budú ETA potrebovať od 8. januára, občania krajín EÚ od 2. apríla. Dokument musia mať všetci cestujúci, vrátane maloletých aj novorodencov. ETA platí dva roky aj pre opakované cesty do Británie, ktoré ale nikdy nesmú prekročiť šesť mesiacov v kuse. Podľa úradov dokument zjednoduší hraničné kontroly.

Povolenie ETA je možné zakúpiť cez internetové stránky britskej vlády alebo prostredníctvom aplikácie. V oboch prípadoch je potrebné odpovedať na niekoľko otázok a poskytnúť fotografiu. Odpoveď úradu obvykle žiadateľ dostane do troch dní.

Pokiaľ sa do Británie dostane cestujúci bez tohto dokumentu, hrozí prepravcovi pokuta až 2 000 libier.

Britániu vlani navštívilo 38 miliónov turistov. V roku 2019, pred pandémiou covidu, to bolo 40,9 milióna turistov. Nové povolenie spojené s poplatkom by mohlo pribrzdiť záujem výletníkov o pobyt v Británii, poznamenala stanica BFM TV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ČTK, The Independent, BFM TV, Foto: babylontours.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies