Nové pravidlá pre vydávanie náhradného cestovného dokladu EÚ: Jednoduchšie a efektívnejšie procesy

NETKY.SK • 2 Október 2024, 15:13 • 2 min
Nové pravidlá pre vydávanie náhradného cestovného dokladu EÚ: Jednoduchšie a efektívnejšie procesy

BRATISLAVA - Novela zákona o cestovných dokladoch, ktorú schválila vláda SR, prináša nové pravidlá pre vydávanie náhradných cestovných dokladov Európskej únie. Cieľom je zjednodušiť proces pre občanov členských štátov EÚ, ktorí sa nachádzajú v krajinách bez diplomatického zastúpenia ich domoviny, a zefektívniť administratívu.

slovakia

left justify in out

Vydávanie náhradného cestovného dokladu Európskej únie (EÚ) sa bude riadiť novými pravidlami, ktoré vychádzajú z novely zákona o cestovných dokladoch z dielne Ministerstva vnútra SR.

Návrh zákona, ktorý schválila vláda SR, reflektuje smernicu Rady EÚ a prináša zjednodušenie a modernizáciu procesov pri vydávaní tohto typu dokladov občanom členských štátov EÚ.

Náhradný cestovný doklad EÚ bude vydávaný slovenskými zastupiteľskými úradmi občanom iných členských štátov EÚ, ktorí sa ocitli v treťom štáte, kde ich krajina nemá diplomatické alebo konzulárne zastúpenie.

Tento typ dokladu bude mať obmedzenú územnú a časovú platnosť, zvyčajne maximálne na 15 dní, a bude slúžiť na návrat do krajiny pôvodu alebo iného štátu pobytu. V mimoriadnych prípadoch bude môcť byť jeho platnosť predĺžená.

Poplatok za vydanie náhradného cestovného dokladu EÚ bude po novom stanovený na 50 eur. Ministerstvo vnútra zároveň navrhlo zvýšenie poplatku na 100 eur, ak občan požiada o vydanie náhradného dokladu opakovane v priebehu šiestich po sebe nasledujúcich mesiacov.

Cieľom je zamedziť zneužívaniu tohto systému. Novela upravuje aj ďalšie konzulárne poplatky tak, aby boli deliteľné piatimi, čím sa zjednoduší ich úhrada.

Ďalšou zásadnou zmenou je zrýchlenie procesov týkajúcich sa odňatia cestovných dokladov. Po vydaní príkazu na zatknutie, európskeho alebo medzinárodného zatýkacieho rozkazu či zákazu vycestovania sa cestovný doklad bude automaticky evidovať ako odcudzený, čím sa eliminuje potreba správneho konania o jeho odňatí.

Tento krok by mal výrazne zefektívniť výkon súdnych rozhodnutí a zjednodušiť prácu konzulárnych pracovníkov.

Novela zákona rieši aj podobné prípady, ako je obmedzenie osobnej slobody súdom či predvedenie svedka, na ktoré sa budú vzťahovať rovnaké postupy. Navrhované opatrenia tak zabezpečia efektívnejšie a prehľadnejšie procesy pri vydávaní náhradných cestovných dokladov EÚ a pri odnímaní cestovných dokladov na základe súdnych rozhodnutí, čím sa posilní dôvera občanov v rýchlosť a spoľahlivosť konzulárnych služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies