Novela zákona o štátnom jazyku: Ministerstvo kultúry tvrdí, že nie je proti národnostným menšinám

NETKY.SK • 17 Október 2024, 10:42 • 2 min
Novela zákona o štátnom jazyku: Ministerstvo kultúry tvrdí, že nie je proti národnostným menšinám

BRATISLAVA - Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová sa stretla s Györgym Gyimesim, aby prediskutovali pripravovanú novelu zákona o štátnom jazyku. MK SR tvrdí, že legislatívne úpravy neobmedzia používanie jazykov národnostných menšín a majú za cieľ posilniť ochranu slovenského jazyka.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo kultúry SR pripravuje novelu zákona o štátnom jazyku, ktorá podľa jeho vyjadrenia v žiadnom prípade nie je namierená proti národnostným menšinám. Novela neobmedzí používanie jazykov menšín, ale jej hlavným cieľom je ochrana a upevnenie postavenia slovenského štátneho jazyka.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa v stredu stretla s poslancom Györgym Gyimesim, aby zákon prediskutovali. O stretnutí informovala Petra Bačinská, vedúca oddelenia komunikácie Ministerstva kultúry SR.

Šimkovičová zdôraznila, že časť verejnosti, podporovaná opozíciou, sa snaží vzbudzovať napätie a vytvárať dojem, že novela zákona je útokom na národnostné menšiny. "Som veľmi rada, že György Gyimesi akceptoval naše argumenty a uznal, že novela zákona nemá za cieľ obmedziť práva menšín, ale výlučne ochraňovať štátny jazyk," uviedla ministerka.

Stretnutie bolo iniciované ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom.

Gyimesi sa domnieva, že ministerstvo dolaďuje návrh tak, aby nezasiahol negatívne do práv menšín a naopak, aby poskytol ochranu pred vplyvom amerikanizmov. Podľa neho novela vytvára priestor pre udržanie identity menšín a zároveň chráni slovenský jazyk.

Ministerstvo tiež zdôraznilo, že pokuty za porušenie jazykového zákona nebudú ukladané fyzickým osobám a dohľad nad dodržiavaním zákona sa ich nebude týkať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MK SR, Foto: FB/Martina Šimkovičová
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies