BRATISLAVA - Pojmy ako surová strava, živá strava, prirodzená strava, raw food, vegan raw food, raw foodism, vitariánstvo či rawtariánstvo znamenajú stravu či spôsob stravovania, kedy sa potraviny = jedlo i pitie (ovocie, zelenina, bylinky, jedlé huby, semienka, orechy, obilie...) konzumujú v čo najpôvodnejšej podobe.
Vyznávači raw foodu vysvetľujú svoju záľubu jednoducho - jednoducho jedzte len také potraviny, ktoré neboli tepelne upravené pri teplote vyššej ako 42 stupňov Celzia (niektoré zdroje uvádzajú až 45 stupňov). Ide prevažne o vegetariánsku výživu. Základom myšlienky raw je presvedčenie, že všetko živé v potravinách je pri prílišnom zahriatí zničené. Tepelne upravovaná strava je tak doslova "mŕtva".
Nevýhody raw food
Priaznivci vyzdvihujú najmä to, že ide o najkomplexnejší zdroj všetkých potrebných a nutrične významných látok v strave. Už ale nehovoria, že aj napriek tomu sa nejedná o plne vyrovnanú formu stravovania.
Dôvodov je niekoľko:
- Pri stopercentnom stravovaní len týmto spôsobom môže hroziť nedostatok vitamínu B12. Vitamín B12 je dôležitý najmä pre fungovanie nervového systému, ďalej potom upravuje krvotvorbu. Jeho hlavným zdrojom sú živočíšne produkty: mlieko, vajcia, syry, mäso a vnútornosti.
- Hrozí tiež nedostatok bielkovín, ktoré sú obsiahnuté najmä v hovädzom mäse, mliečnych výrobkoch, strukovinách. Veľký podiel bielkovín obsahuje sója, ktorá je tak doslova spásou pre vegetariánov a vegánov.
- Rovnako tak sa nedostáva telu dostatok vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravý vývoj kostí a zubov. S vápnikom úzko súvisí vitamín D, napomáhajúci ukladať vápnik do kostnej hmoty.
- Vzhľadom k tomu, že sa všetky potraviny pri raw štýle konzumujú surové, hrozí telu problém so správnym vstrebávaním lykopénu a karotenoidu. Lykopén chráni naše telo tým, že znižuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení, podporuje náš imunitný systém a znižuje cholesterol v krvi. Karotenoidy majú významné antioxidačné účinky.
- Ďalšou nevýhodou je absencia vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K) a omega 3 nenasýtených mastných kyselín, vyskytujúcich sa napr. v morských rybách.
- Suroviny nie sú zadarmo a väčšinu z nich zakúpite v zdravej výžive. Priaznivci raw odporúčajú všetko užívať v biokvalite, aby bol dosiahnutý skutočne efektívny účinok. To ale prináša pomerne veľkú finančnú záťaž.
Výhody raw food
- Pozitívum raw stravy je jej stráviteľnosť. Vďaka veľkému množstvu obsiahnutej vlákniny dochádza k odstraňovaniu odpadových látok z tráviaceho traktu. Zároveň je plná antioxidantov.
- Surové jedlo má nízky obsah tuku, cholesterolu a sodíka. Obsahuje tiež veľa vlákniny, draslíka, horčíka a kyseliny listovej. Vďaka nízkemu obsahu tukov by sa dalo povedať, že raw food je ideálny v prípade, že by ste chceli nejaké to kilo schudnúť. Ako už ale bolo povedané vyššie, nejde o úplne vyváženú stravu, takže v dlhšom časovom horizonte vám to možno prinesie viac škody ako úžitku.
- Pri varení sa ničí veľké množstvo živín a vitamínov, ako je napr. vitamín C. Výskumy ukazujú, že bežné varené jedlo obsahuje maximálne 70% živín, ktoré malo pred tepelnou úpravou.
- Dôležitým aspektom je tiež to, že karcinogénne látky sa môžu vyvíjať pri zahrievaní tuku.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies