Nový šéf Starbucksu pod paľbou kritiky: Do práce bude chodiť podnikovým lietadlom. A čo ekológia?

NETKY.SK • 22 August 2024, 12:36 • 2 min
Nový šéf Starbucksu pod paľbou kritiky: Do práce bude chodiť podnikovým lietadlom. A čo ekológia?

SEATTLE - Starbucks má hybridnú pracovnú politiku, čo znamená, že zamestnanci musia byť v kancelárii aspoň tri dni v týždni. Spoločnosť nepotvrdila, či sa rovnaké pravidlá budú vzťahovať aj na Niccola.

slovakia

left justify in out

Novo ohlásený šéf Starbucks, Brian Niccol, sa dostal pod obrovskú paľbu kritiky po tom, čo bolo zistené, že bude dochádzať takmer 1 600 km zo svojho rodinného domu v Newport Beach v Kalifornii do sídla firmy v Seattli podnikovým lietadlom. 

Kritici na sociálnych sieťach priblížili, v čom vidia rozpor medzi verejným postojom spoločnosti k ekologickým otázkam a životným štýlom jej najvyšších predstaviteľov. Pán Niccol by sa mal 9. septembra ujať funkcie vedenia najväčšej siete kaviarní na svete.

V pracovnej ponuke pána Niccola sa uvádzalo, že sa "nebude musieť presťahovať do sídla spoločnosti", ale ponuka pokračovala slovami: "Súhlasíte s tým, že budete dochádzať zo svojho bydliska do sídla spoločnosti... ako je to potrebné na vykonávanie vašich povinností a zodpovedností."

V dokumente sa uvádza, že bude oprávnený používať lietadlo spoločnosti na „obchodné cesty“ a na "cestovanie medzi mestom bydliska a sídlom spoločnosti." Starbucks tiež uviedol, že zriadi malú vzdialenú kanceláriu v Newport Beach, ktorú bude môcť pán Niccol využívať pri práci z Kalifornie.

Starbucks má hybridnú pracovnú politiku, čo znamená, že zamestnanci musia byť v kancelárii aspoň tri dni v týždni. Spoločnosť nepotvrdila, či sa rovnaké pravidlá budú vzťahovať aj na pána Niccola, alebo či by tieto požiadavky splnila aj jeho práca z novej vzdialenej kancelárie v Kalifornii.

Príloha v pracovnej zmluve
Príloha v pracovnej zmluve
Zdroj: sec.gov

Podmienky jeho zamestnania vyvolali odpor na sociálnych sieťach.

"To je pekné... dobré pohodlie pre top talenty! Dúfame však, že od @starbucks neuvidíme príliš veľa nových reklám súvisiacich s 'udržateľnosťou' a 'životným prostredím'?" napísal užívateľ na sociálnej sieti. 

 

Iní sa zamerali na to, koľko má pán Niccol dostane zaplatené vo svojej novej práci.

"Ako to, že nikdy nehovoríme o platoch generálnych riaditeľov, keď hovoríme o rastúcich cenách?" bývalý americký minister práce Robert Reich zverejnil.

Podľa podmienok jeho ponuky bude ročný základný plat pána Niccola 1,6 milióna dolárov. Okrem toho by mohol získať bonus súvisiaci s výkonom vo výške až 7,2 milióna dolárov a až 23 miliónov dolárov ročne za akcie Starbucks.

Správa zverejnená Organizáciou Spojených národov v roku 2021 ukázala, že 1 % najbohatších ľudí na svete vyprodukovalo dvojnásobok kombinovaných emisií uhlíka ako 50 % najchudobnejších.

Starbucks tento mesiac oznámil, že pán Niccol nahradí Laxmana Narasimhana vo funkcii jej generálneho riaditeľa. Oznámenie prišlo v čase, keď sa reťazec kaviarní snaží zvýšiť klesajúci predaj.

Niccol viedol mexický reťazec rýchleho občerstvenia Chipotle od roku 2018 a pomohol mu zotaviť sa z krízy po prepuknutí otravy jedlom. Počas jeho pôsobenia vo funkcii sa tržby firmy zdvojnásobili a jej akcie vzrástli z menej ako 7 dolárov na každú na viac ako 50 dolárov.

Chipotle tiež otvoril takmer 1 000 nových obchodov a zaviedli sa nové technológie na automatizáciu prípravy jedla. V posledných mesiacoch to bolo vnímané ako svetlý bod v reštauračnom priemysle, kde mnohé podniky uviedli, že zákazníci znižujú výdavky.

Mapa cesty Briana Niccola
Mapa cesty Briana Niccola
Zdroj: BBC


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: BBC, Starbucks, X, sec.gov, Foto: NBC News
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies