AKTUALIZOVANÉ Novým ministrom zdravotníctva sa stal Kamil Šaško: Prezident Pellegrini vyzýva na ochranu pacientov +VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 10 Október 2024, 14:35 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ Novým ministrom zdravotníctva sa stal Kamil Šaško: Prezident Pellegrini vyzýva na ochranu pacientov +VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Po odchode Zuzany Dolinkovej sa novým šéfom rezortu zdravotníctva stal Kamil Šaško. Prezident Peter Pellegrini, ktorý ho vo štvrtok vymenoval do funkcie, zdôraznil, že prioritou nového ministra musí byť stabilizácia sektora a ochrana pacientov. Šaško doteraz pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva a prináša so sebou bohaté skúsenosti z oblasti ekonomiky a riadenia.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok sa na čelo Ministerstva zdravotníctva postavil nový minister Kamil Šaško, ktorý nahradil doterajšiu šéfku rezortu Zuzanu Dolinkovú. Vymenovanie Šaška do funkcie uskutočnil prezident Peter Pellegrini po tom, čo prijal Dolinkovej demisiu.

Nového ministra čaká riadenie náročného rezortu, na čo ho počas ceremoniálu upozornil aj samotný prezident. Ten zároveň ocenil úsilie Dolinkovej riešiť dlhodobé problémy v zdravotníctve a pripravovať rozvojové projekty.

Prezident Pellegrini zdôraznil, že zdravie by nemalo byť výsadou len pre vybraných a že je dôležité, aby sa sociálny štát staral o všetkých svojich občanov bez rozdielu. Kamil Šaško si podľa neho musí uvedomiť, že jeho prioritou musí byť zlepšenie systému a rokovania so zdravotníkmi o konsolidačnom balíčku.

"Vašou povinnosťou je urobiť všetko pre to, aby sa obeťou tohto sporu nestal slovenský pacient," vyhlásil Pellegrini.

Kamil Šaško, ktorý doteraz pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva, patrí k najmladším ministrom súčasnej vlády. Má 38 rokov a bohaté vzdelanie v oblasti ekonomiky a manažmentu.

Vyštudoval investičné bankovníctvo na London School of Business and Finance a aplikovanú vedu, riadenie podniku a matematiku na univerzite v Sussexe. V minulosti pôsobil aj ako generálny štátny radca v sekcii finančného trhu na Ministerstve financií SR a ako expert regulácie a dohľadu v Národnej banke Slovenska.

Počas svojej kariéry strávil päť rokov v Bruseli v Stálom zastúpení SR pri Európskej únii. Po parlamentných voľbách v roku 2020 sa stal štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR.

Na základe týchto skúseností je vnímaný ako odborník s potenciálom zvládnuť komplexné výzvy, ktoré na neho čakajú v zdravotníckom rezorte. Strana Hlas, ktorej je členom predsedníctva, bude o jeho nástupcovi na pozícii štátneho tajomníka rozhodovať v najbližších dňoch.

Šaškovi prislúcha prevziať zodpovednosť za ďalší rozvoj zdravotníctva a stabilizáciu sektoru, ktorý čelí mnohým výzvam vrátane konsolidácie rozpočtu a lepšej spolupráce s odbornou verejnosťou.

Jeho hlavnou úlohou bude zabezpečiť, aby pacienti neboli rukojemníkmi sporov a aby sa zdravotná starostlivosť poskytovala všetkým občanom rovnako kvalitne a dostupne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies