Obchodovanie s ľuďmi: Jedna z najrýchlejšie rastúcich hrozieb v spoločnosti

NETKY.SK • 24 September 2024, 09:59 • 2 min
Obchodovanie s ľuďmi: Jedna z najrýchlejšie rastúcich hrozieb v spoločnosti

BRATISLAVA - Obchodovanie s ľuďmi patrí medzi najrýchlejšie rastúce a najvýnosnejšie nelegálne činnosti. Pri príležitosti Medzinárodného dňa proti sexuálnemu zneužívaniu a obchodovaniu so ženami a deťmi na to upozornila slovenská polícia, ktorá apeluje na dôležitosť prevencie a včasného zásahu. Obeťami môžu byť aj osoby so zdravotným postihnutím, a preto polícia vyzýva verejnosť na ostražitosť a využívanie pomoci prostredníctvom bezplatnej linky.

slovakia

left justify in out

Obchodovanie s ľuďmi je jednou z najrýchlejšie rastúcich a najvýnosnejších foriem nelegálnej činnosti. Pri príležitosti Medzinárodného dňa proti sexuálnemu zneužívaniu a obchodovaniu so ženami a deťmi na to upozornila slovenská polícia, ktorá zdôraznila dôležitosť prevencie a informovanosti verejnosti.

Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Martina Sláviková varovala, že obeťami tohto zločinu sa môžu stať aj ľudia s telesným či duševným postihnutím, a vyzvala na zvýšenú ostražitosť voči rizikám.

V roku 2023 bolo v rámci vyšetrovania Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii vznesené obvinenie za trestný čin obchodovania s ľuďmi 18 páchateľom, z ktorých polovicu tvorili muži a polovicu ženy.

Sláviková zdôraznila, že prioritou polície je aktívne predchádzať tejto trestnej činnosti a odstraňovať príležitosti, ktoré páchateľom umožňujú vykonávať tento zločin.

Obetiam a svedkom obchodovania s ľuďmi odporučila neváhať a čo najskôr kontaktovať políciu, ktorá je pripravená poskytnúť pomoc. K dispozícii je aj bezplatná Národná linka pomoci na čísle 0800 800 818, ktorá ponúka poradenstvo a pomoc tým, ktorí sú ohrození alebo sa stali obeťami tejto formy zneužívania.

Polícia apeluje na zvýšenie informovanosti verejnosti, pretože prevencia a včasný zásah sú kľúčovými nástrojmi v boji proti obchodovaniu s ľuďmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky, Foto: bystricoviny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies