Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár navštívi Srbsko na rokovania o posilnení spolupráce

NETKY.SK • 17 Október 2024, 16:21 • 2 min
Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár navštívi Srbsko na rokovania o posilnení spolupráce

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár sa 18. októbra 2024 chystá do Srbska, kde sa stretne s prezidentom Aleksandarom Vučičom a ďalšími vládnymi predstaviteľmi. Hlavné témy rokovaní budú podpora eurointegračného procesu Srbska a rozšírenie slovensko-srbského ekonomického dialógu. Blanár tiež otvorí nový honorárny konzulát v Báčskom Petrovci a uctí si pamiatku Dr. Janka Bulíka.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár odcestuje v piatok 18. októbra 2024 do Srbska, kde sa stretne s najvyššími štátnymi predstaviteľmi.

Jeho pracovný program v Belehrade zahŕňa rokovania s prezidentom Aleksandarom Vučičom, predsedom vlády Milošom Vučevičom a ministrom zahraničných vecí Markom Djuričom. Na stretnutiach sa budú minister a jeho srbskí partneri zameriavať na podporu eurointegračného procesu Srbska.

Dôležitou súčasťou diskusií bude aj rozšírenie ekonomického a politického dialógu medzi oboma krajinami. "Naším cieľom je posilniť spoluprácu, ktorá je pre obidve strany výhodná," uviedol Blanár.

V rámci návštevy bude podpísané Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a Ministerstvom zahraničných vecí Srbskej republiky. Tento dokument posilní vzájomné vzťahy a umožní efektívnejšiu spoluprácu v oblasti zahraničnej politiky.

Okrem rokovaní s politickými predstaviteľmi sa minister Blanár stretne aj so zástupcami slovenských firiem, ktoré pôsobia v Srbsku. Tento krok podčiarkuje význam hospodárskej spolupráce a podporu slovenských podnikateľov v zahraničí.

Blanár sa tiež zúčastní slávnostného otvorenia honorárneho konzulárneho úradu Slovenskej republiky so sídlom v Báčskom Petrovci. Nový konzulát bude významným prínosom pre ekonomickú spoluprácu medzi Slovenskom a Srbskom a pomôže podporiť rozvoj slovenskej národnostnej menšiny, ktorá je v tejto oblasti treťou najpočetnejšou.

Pri tejto príležitosti minister Blanár vyjadrí úctu aj slovenskej kultúre a tradíciám. Stretne sa so slovenskými krajanmi a pri buste Dr. Janka Bulíka si uctí pamiatku prvého predsedu Matice slovenskej v Srbsku.

Tento akt symbolizuje dôležitosť zachovania a rozvoja slovenskej kultúry v zahraničí. Juraj Blanárova návšteva tak prispeje k posilneniu bilaterálnych vzťahov a otvorí nové možnosti pre spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Srbskom v oblastiach hospodárstva, kultúry a vzdelávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies