Obnova konania v prípade VRAŽDY Ľudmily Cervanovej: Súd opäť prehodnocuje tragédiu z roku 1976

NETKY.SK • 30 September 2024, 12:11 • 2 min
Obnova konania v prípade VRAŽDY Ľudmily Cervanovej: Súd opäť prehodnocuje tragédiu z roku 1976

BRATISLAVA - Na Krajskom súde v Bratislave sa opäť rozbieha verejné zasadnutie v kauze vraždy Ľudmily Cervanovej, ktorá sa odohrala v lete 1976. Po smrti jedného z navrhovateľov obnovy, Juraja Lachmana, pokračuje konanie prostredníctvom jeho advokáta.

slovakia

left justify in out

Na Krajskom súde (KS) v Bratislave sa v pondelok opäť koná verejné zasadnutie vo veci obnovy konania v prípade vraždy Ľudmily Cervanovej. Táto kauza, ktorá sa ťahá od leta 1976, sa dostala do centra pozornosti po tom, ako právoplatne odsúdení za tento zločin podali návrh na obnovu procesu.

V rámci zasadnutia sa čítajú listinné dôkazy z archívu bezpečnostných zložiek, ktoré sa nachádzajú v českej obci Kanice pri Brne.

Jedným z navrhovateľov obnovy bol Juraj Lachman, ktorý v auguste 2024 zomrel. Napriek jeho smrti zastupuje jeho záujmy advokát Allan Böhm. Prípad vraždy Ľudmily Cervanovej, ktorý otriasol verejnosťou pred takmer štyridsiatimi rokmi, sa týka niekoľkých obvinených, medzi ktorými sú Milan Andrášik, Miloš Kocúr, Stanislav Dúbravický, František Čerman, Pavol Beďač, Juraj Lachman a Roman Brázda.

Cervanová bola 9. júla 1976 pred internátom v bratislavskej Mlynskej doline násilne vtiahnutá do auta a odvedená do neznámeho domu, kde bola bez jej súhlasu zadržiavaná.

Odsúdení ju nútili piť alkohol, vyzliekli ju a následne s ňou vykonali pohlavný styk. Keď sa Cervanová rozhodla, že ich činy oznámi, odsúdení sa rozhodli ju usmrtiť. Zviazanú ju previezli do Kráľovej pri Senci k termálnemu jazierku, kde bolo jej telo nájdené 14. júla 1976.

Prvotné verdikty súdov viedli v septembri 1982 k nepodmienečným trestom odňatia slobody v trvaní od štyroch do 24 rokov. Avšak v roku 1990, na základe sťažnosti federálneho generálneho prokurátora, najvyšší súd zrušil predchádzajúci rozsudok.

Odsúdení sa však dočkali právoplatných rozhodnutí až v roku 2006, keď dostali tresty od troch do 15 rokov väzenia. Roman Brázda bol pre zdravotné problémy vylúčený na samostatné konanie. V roku 2009 Najvyšší súd SR odmietol dovolanie šiestich odsúdených, ktorí následne neuspeli ani na Ústavnom súde SR, ani na Európskom súde pre ľudské práva.

Obnova konania a súvisiace dôkazy opäť otvárajú otázky o spravodlivosti a právnych praktikách, ktoré sa s týmto tragickým prípadem spájajú. S pokračujúcim zasadnutím na Krajskom súde sa očakáva, že sa situácia okolo tejto kauzy môže ešte vyvinúť, a je pravdepodobné, že bude ďalšie právne kroky a diskusie o tejto citlivej téme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: KS v Bratislave, Foto: krimi-spravy.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies